Prva godišnjica rada

Caritasov Razvojni integracijski centar sv. Vid omogućio uspješnu integraciju izbjeglih Ukrajinaca u riječku zajednicu

Mirjana Grce

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Centar je osnovan na incijativu Caritasa i uz podršku Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke, a osim financijske i materijalne, omogućio je ukrajinskim izbjeglicama i besplatno učenje hrvatskog jezika



RIJEKA – Prigodnim programom danas je obilježena prva godišnjica djelovanja Razvojnog integracijskog centra sv. Vid, smještenog nadomak riječke katedrale, na Trgu Grivica 6. Taj vrijedan projekt počeo je u sklopu projekta Pomoć ranjivim skupinama ukrajinskih izbjeglica – faza II, koji provodi Hrvatski Caritas, a sufinancira međunarodna humanitarna organizacija Catholic Relief Services.


– Caritas Riječke nadbiskupije bio je prvi koji nam je pružio pomoć u ovom dijelu Hrvatske kada je započeo rat u Ukrajini, podsjetila je voditeljica jučerašnjeg programa i koordinatorica centra Tais Prymak, i sama iz Ukrajine. Zahvale je uputila i Gradu Rijeci koji pruža neophodnu financijsku pomoć Centru te svima koji su svojim djelovanjem Centru podrška.


Srce puno ljubavi


U programu su sudjelovali riječki nadbiskup Mate Uzinić, ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa Marijana Medanić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima, dok je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj NJ.E. Vasylj Kyrylyč, skupu uputio pismo podrške. Centar je prije godinu dana osmišljen i otvoren kao mjesto okupljanja izbjeglica iz Ukrajine, uglavnom žena, ponudio im je prostor za održavanje tečaja hrvatskog jezika te čuvanja djece koja još nisu pronašla mjesto u vrtićima. S vremenom su sadržaji centra rasli, poput glazbene i likovne radionice, psihosocijalne terapije i kulturnih sadržaja. Tako je u jučerašnjem programu, kao i na otvorenju, pjevao ukrajinski zbor “Chervona Kalyna”, a nakon čestitki gostiju i kulturno-umjetničkog programa, zajedništvo okupljenih nastavilo se u kušanju tradicionalnih ukrajinskih jela.





– Rat nas je potjerao iz naših domova. Hrvatska nam je puno dala. Pružila nam je ruku pomoći u trenucima kada smo bili najranjiviji i kada nam je bilo najteže, i zato se vama Hrvatima obraćamo s velikom zahvalnošću i sa srcem punim ljubavi. Caritas nam je pružio pomoć i podršku, pomogao da se napravi ovaj Centar, da se organiziramo; pomogao nam je i Grad Rijeka. Ovdje u Centru je tijekom cijele godine puno zadovoljnih ljudi, puno sretne djece, rekla je Prymak.


Centar je osnovan na incijativu riječkog Caritasa i uz podršku Riječke nadbiskupije. Ravnateljica Caritasa zahvalila je Gradu na financiranju bez kojeg se ne bi mogli provoditi svi programi, istaknuvši kako i na taj način Centar pokazuje primjer zajedništva i iz dana u dan raste.


Brojne volonterke


– Na početku rata u Ukrajini, kada su mnogi Ukrajinci počeli dolaziti u Hrvatsku i naš grad, u riječkom Caritasu je s. Šarbela Miočić provodila projekt žurne pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, koji je trajao dvije godine i dva mjeseca, i s. Šarbela je zaslužna za ideju da se ovakav centar pokrene. Tijekom tog projekta, Caritas je prepoznao da je Ukrajincima osim financijske i materijalne pomoći potrebna sveobuhvatna integracija, koja je ispočetka uključivala učenje hrvatskog jezika. Tako je u suradnji s Filozofskim fakultetom oko 400 Ukrajinaca prošlo tečaj hrvatskog jezika, a ti tečajevi se sada održavaju u ovom Centru. Kroz riječki Caritas prošlo je oko 1.500 izbjeglih osoba, a u Centar trenutno dolazi oko 300 ljudi. Svjedočimo vrlo uspješnoj integraciji Ukrajinaca u Rijeci. U Caritasu svakodnevno imamo volonterke iz Ukrajine, koje su sada na projektu Zaželi postale i naše djelatnice, objasnila je Medanić.


Gradonačelnik Filipović pridružio se željama za što skorijim mirom, podsjetivši da su i Hrvati ne tako davno proživljavali sličnu sudbinu pa stoga imaju još više razumijevanja.


– Rijeka je zato i sada otvorila svoje srce, svoje vrtiće, domove, škole da pomogne izbjeglicama. Drago mi je da su u ovom centru pronašli mjesto susreta i dijaloga. U svom tom zlu vidimo da ima i mjesta za dobro koje na kraju uvijek prevlada, poručio je među ostalim je Filipović.


Nadbiskup Uzinić sretan zbog okupljanja ljudi


Nadbiskup Uzinić istaknuo je sreću koju vidi među onima koji se okupljaju u Centru.


– Nije to lako dok znate da vam je domovina, nažalost, i dalje u ratu, koji se, kako se čini, pretvara u jedan svjetski sukob. Ali je korisno da ipak možete pronaći trenutke radosti, i drago mi je da ovo može biti takvo mjesto za vas i vašu djecu. Na nama je da i dalje činimo da Centar bude takvo mjesto, s nadom da će rat što prije završiti i da ćete se moći vratiti vašim domovima, rekao je nadbiskup Uzinić.