Propust

EK brani Šuicu: Nije bilo namjere da nešto skriva od javnosti

Portal Novi list, Hina

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL



U propustu potpredsjednice Komisije Dubravke Šuice da ne prijavi susrete koje je imala s lobistima nije bilo namjere da ih skriva i vrlo je brzo ispravljen, izjavila je u petak glasnogovornica Komisije Jördis Ferroli.


“Nije bilo nikakve namjere da se išta sakrije od javnost”, rekla je Ferroli na novinarsko pitanje da komentira pismo petoro zastupnika Zelenih koji traže kažnjavanje potpredsjednice Šuice.


Njemački tjednik Spiegel nedavno je objavio da potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju nije prijavila najmanje 19 sastanaka koje je imala s lobističkim skupinama između 2020. i 2023.




Slijedom toga, petoro europarlamentaraca iz kluba Zelenih poslao je pismo predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen od koje traže da Šuicu kazni i tvrde da je potpredsjednica imala sedam sastanaka s lobistima koji nisu registrirani u Registru transparentnosti.


Glasnogovornica Komisije Jördis Ferroli je na novinarsko pitanje potvrdila da je Komisija dobila to pismo i da će na njega odgovoriti u primjerenom roku.


Rekla je da je Šuičin kabinet proveo analizu i zaključio da je dva sastanka trebalo prijaviti u Registar transparentnosti, jedan s predstavnicima YouTubea i drugi s organizacijom “L’Association européenne pour la démocratie locale”.


“Oba sastanka zatražena su zadnji čas i nisu objavljena zbog službeničke greške. To je propust za žaljenje i pogreška kabineta, koja je sada ispravljena”, rekla je Ferroli.


Dodala je da je svih 19 sastanaka koji se spominju bili spontani susreti na marginama drugih događaja na kojima je Šuica sudjelovala.


Zamjenica glavnog glasnogovornika Komisije Arianna Podesta dodala je da je Šuičin kabinet brzo ispravio propust i prijavio sve sastanke ne samo one koji zahtijevaju objavu.


“U duhu transparentnosti sada su prijavljeni svi sastanci i namjera doista nije bila da se nešto sakrije od javnost budući da je te susrete sama potpredsjednica objavila na društvenim mrežama”, rekla je Podesta.