Gradonačelnik

Vasilić posjetio krčke prvašiće, nije stigao praznih ruku

Mladen Trinajstić

Foto Igor Gržetić

Foto Igor Gržetić



Učenice i učenike prvih razreda Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, točnije njene Matične škole Krk kao i Područne škole Vrh, po već ustaljenoj praksi, na početku njihove prve nastavne godine posjetio je gradonačelnik Darijo Vasilić.


Čelnik Gradske uprave, po također već uhodanom običaju, na prigodno upoznavanje i druženje s prvašićima nije stigao praznih ruku već je u pratnji svojih suradnika sa sobom svima donio zanimljive i poučne poklone – tijekom ovogodišnje proslave Dana grada Krka predstavljenu slikovnicu Legenda o šurlicama, autorstvo čijeg teksta potpisuje krčki fotograf i pjesnik Ivica Brusić Brujo, a ilustracija domaći slikar, Saša Lončarić.





Atraktivnoj publikaciji koja govori o nastanku tog nadaleko poznatoga lokalnog specijaliteta, dodatnu vrijednost daje i njen dvojezični izraz, pa je legenda o nastanku krčkih šurlica u njoj tako predstavljena na čakavskom dijalektu, te standardnom hrvatskom jeziku.


Osim upoznavanja s gradonačelnikom, zadaća ovakvih druženja, koja su sada već prerasla u tradiciju jest osim darivanja i potaknuti mališane da se u školskom okruženju osjećaju što ugodnije, istakli su po završetku gradonačelnikova obilaska prvašića predstavnici Gradske uprave.



Spomenimo i da su u ovoj prigodi poklon primila 72 prvašića, odnosno njih 45 u Matičnoj školi Krk, raspoređenih unutar dva razredna odjeljenja, te 27 u Područnoj školi Vrh koja je ove godine po prvi put jednu od generacija svojih polaznika također razdijelila u dva razredna odjela, 1.A s 14 učenika te 1.B s 13 učenika.


Pomoć gradonačelniku u podijeli prvašićima darovanih slikovnica pružili su ravnatelj Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, Serđo Sambilić te Andreana Gluvaković, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Krka.



Vasilić je u završnici druženja sa svojim malenim sugrađankama i sugrađanima poručio da je jedan od ključeva njihova uspjeha u budućnosti upravo znatiželja ali i otvorenost prema otkrivanju i stjecanju novih znanja i vještina.


Za uzvrat, krčki su se školarci svojim gostima odužili – pjesmom.