MORH

U Požegi svečano prisegnuo najveći broj ročnika u posljednje četiri godine

Portal Novi list, Hina

Foto MORH/ F. Klen

Foto MORH/ F. Klen



U požeškoj vojarni “123. brigade Hrvatske vojske” u petak je svečano prisegnuo 44. naraštaj ročnica i ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, njih 279 ročnika, od kojih su 37 žene, što je ujedno i najveći broj ročnika u posljednje četiri godine, izvijestio je MORH.


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo najvećim brojem ročnika po jednom naraštaju u zadnje četiri godine, zahvalivši obiteljima ročnika, koje su u ove mlade ljude ugradile domoljublje i ljubav prema Hrvatskoj vojsci,


“Dugo nismo imali ovoliko vas koji su dragovoljno odlučili obući odoru hrvatskog vojnika i dati svoj obol hrvatskoj državi. Pozivam vas da ostanete u Hrvatskoj vojsci, da potpišete ugovor s Oružanim snagama jer ćemo kao i do sada nastaviti velika ulaganja u HV, ali prije svega u svakog od vas, u svakog hrvatskog vojnika.




Nastavit ćemo dalje raditi u tom smjeru i jačati Oružane snage, i svakog pojedinca, i opremu, kao i modernizirati cijeli obrambeni sustav”, poručio je ministar obrane.


Istaknuo je kako vjeruje da će se trend povećanja interesa mladih za karijeru u Oružanim snagama nastaviti.


Načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid poručio je novim ročnicima kako je pred njima izazovan proces obuke u kojoj će steći temeljne vojničke vještine, ali i određena posebna i vrijedna znanja.


“Smatram da je vojna profesija atraktivna za sve mlade ljude jer pruža široke mogućnosti. Upravo u tim mogućnostima svatko od vas može naći područje interesa kojim se želi baviti u sustavu vojne organizacije”, rekao je general Kundid.


Svečanoj prisezi prisustvovali su i izaslanik Predsjednika Republike i njegov savjetnik za obranu umirovljeni general-bojnik Ivica Olujić, zapovjednik HKoV-a general-bojnik Blaž Beretin, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak i drugi.


Obuka polaznica i polaznika 44. naraštaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja po standardnom programu traje od 15. listopada do 11. prosinca, a onih po skraćenom programu traje do 25. listopada 2024.


Dragovoljni ročnici koji uspješno završe standardnu obuku dobivaju vojnostručnu specijalnost (VsSp) strijelac (11A) i osposobljeni su za dužnost strijelca roda pješaštva.


Time se ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu.


Od 2007. godine, kad je i uvedeno, dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se u kontinuitetu i do danas je vojnu obuku završilo 11.513 ročnika, među kojima je 9860 muškaraca i 1653 žene.