Gradsko vijeće

Novi Vinodolski s do 2.000€ sufinancira postupak medicinski pomognute oplodnje

Robert Šimonović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash



Prva sjednica Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog nakon ljetne stanke odrađena je u svega 20 minuta. Za to vrijeme novljanski vijećnici su usvojili sedam točaka dnevnog reda, a tzv. aktualni sat nije donio niti jedno vijećničko pitanje i/ili prijedlog.


Na ovotjednoj, 27. sjednici Gradskog vijeća, sudjelovalo je devet od 13 vijećnika, a na samom početku sjednice moglo se saznati da je Saša Đujić (SDP) stavio mandat u mirovanje, stoga se na idućoj sjednici očekuje imenovanje njegova nasljednika.


Punjenje električnih vozila


Sa sedam glasova “za” i dva suzdržana glasa SDP-ovih vijećnica Željke Beg Šargač i Renate Volkmer Starešina, usvojen je prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2024. godinu.




Kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za financije i javnu nabavu Zoran Tomić, po pitanju tekućih i kapitalnih prihoda proračuna u prvih šest mjeseci ostvareno je 50,3 posto godišnjeg plana.


Kako je istaknuo, riječ je o jako dobrom ostvarenju budući da prvi dio godine uvijek značajno zaostaje u ostvarenju prihoda, a što pokazuje i podatak da je unutar prvih devet mjeseci ove godine ostvareno gotovo 100 posto godišnjeg plana prihoda proračuna.


– Ove godine imamo izvrsno ostvarenje prihoda, skoro 8 milijuna eura u odnosu na 8,1 planiranih izvornih prihoda. Unutar devet mjeseci imamo ostvaren višak od 1,9 milijuna eura.


Uz ranije preneseni višak od 2,1 milijuna eura, sveukupno je riječ o preko 4 milijuna eura viška prihoda proračuna. To nam daje za pravo nadati se da ćemo projekt izgradnje sportske dvorane ostvariti u iduće dvije-tri godine, kazao je Tomić.


Novljanski vijećnici prihvatili su i prijedlog Odluke o zakupu javne površine za postavljanje i upravljanje punionicom za električna vozila.


Kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Domagoj Kalanj, Grad planira u ulici Obala kneza Branimira dati u zakup javnu površinu od 83 “kvadrata” u svrhu osiguravanja dva mjesta za punjenje električnih vozila, svako opremljeno s dva konektora. Dakle, riječ je o sveukupno četiri parkirnih mjesta za punjenje električnih vozila, čija minimalna snaga mora biti 200 kilovata.


– To je snaga koju HEP može osigurati s postojeće trafostanice bez velikih nadogradnji, a koja može osigurati tzv. brzo punjenje, dodao je Kalanj, pojasnivši kako minimalna snaga na svakom od četiri predviđena konektora mora biti 50 kilovata.


Također, početna cijena zakupa iznosi 70.800 eura, a rok zakupa određen je na 20 godina. Kalanj je kazao i da troškove projektiranja, ishođenja i postavljanja punionice snosi zakupnik.


Napomenuo je i kako je važećim urbanističkim planom predmetni dio većim dijelom u zoni trga s garažom, koja se u naravi još nije realizirala, što znači da budući zakupnik u slučaju izgradnje garaže predmetne punionice mora izmijestiti o vlastitom trošku.


Umjetna oplodnja


Jednoglasno je prihvaćen prijedlog Odluke o pomoći za postupak medicinski pomognute oplodnje u 2024. godini. Pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Dino Stošić kazao je kako je riječ o novoj mjeri demografske politike Novog Vinodolskog.


Pojasnio je kako liječenje neplodnosti postupkom medicinski potpomognute oplodnje na teret HZZO-a može ostvariti korisnik do navršene 42. godine života (iznimno i nakon toga), a ono obuhvaća četiri pokušaja intrauterine inseminacije te šest pokušaja izvantjelesne oplodnje (uz obvezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu).


Budući da dio korisnika ne uspije s navedenim tretmanima i do navedene dobi realizirati trudnoću, Grad sufinancira nastavak tog procesa, odnosno buduće troškove postupka umjetne oplodnje u iznosu do najviše 2.000 eura.