Krk

Vasilić primio Nedjeljka Jakovca, dodijeljen mu je Zlatni orden za 100 darivanja krvi

Mladen Trinajstić

Foto Grad Krk

Foto Grad Krk



Povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić u društvu predsjednika Gradskog društva Crvenog križa Krk, prof. Antuna Lončara i dviju djelatnica te otočne jedinice međunarodne humanitarne organizacije primio je Nedjeljka Jakovca, dobrovoljnog darivatelja kojem je pred samo koji tjedan dodijeljen Zlatni orden za 100 puta darovanu krv.


Kako smo i mi u toj prilici izvijestili, spomenuti je otočan tim činom stekao pravo svoga uvrštenja u uski i časni krug članica i članova Kluba darivatelja krvi “100 kapi”, koji okuplja darivatelje s otoka Krka sa stotinu i više davanja, odnosno darivateljice sa 75 i više darivanja.


Klub je, podsjetimo, osnovan još 2017. godine na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Krk, a uz novopridošloga Jakovca čine ga još Davorka Zahija, Berislav Manestar, Zdravko Petrić, Zoran Đunđek, Zlatko Jurković, Emil Karabaić, Nikola Pavan, Josip Mahulja i Josip Odobašić, koji odnedavna obnaša i časnu dužnost njegova predsjednika.




Osim što je uputio čestitku novom jubilarcu na račun njegove neupitne plemenitosti, humanosti i altruizma, gradonačelnik Vasilić ovom je prigodom upoznat i sa svim aspektima otočnog sustava prikupljanja krvi koji, istakli su predstavnici Gradskog društva Crvenog križa, osim na redovitim akcijama počiva i na i više no stabilnoj bazi dobrovoljnih darivatelja.


– Današnji susret upriličen je kako bismo odali priznanje izvanrednom čovjeku koji je svojim nesebičnim postupcima ostavio neizbrisiv trag u životima brojnih ljudi, rekao je u toj prilici Vasilić.



Naš sugrađanin darovao je krv čak stotinu puta. Ta brojka ne predstavlja tek statistiku, već oživotvoruje stotine spašenih života, stotine prilika koje su vraćene mnogima u najtežim trenucima njihovih života.


Čin dobrovoljnog darivanja krvi pokazuje najplemenitije aspekte ljudskosti – solidarnost, empatiju i spremnost da pomognemo drugima bez ikakve koristi za sebe, nastavio je gradonačelnik ustvrdivši da novopečeni “jubilarac” Nedjeljko Jakovac očito ne samo da razumije važnost i vrijednost svog postupanja, već svojom ustrajnošću u darivateljskim aktivnostima dokazuje i da “sugrađanstvo” ne podrazumijeva samo zajednički život, već i brigu jednih za druge.


U ime svih građana Krka, zahvaljujem vam na ovom nevjerojatnom doprinosu. Ponosni smo što vas imamo za sugrađanina, jer je vaše postupanje primjer istinske plemenitosti, dobrote i hrabrosti, zaključio je Vasilić.


Spomenuti treba i da će Jakovac, po već ustaljenom lijepom običaju, u skorijoj budućnosti imati čast sudjelovati i u svečanosti dodjele odlikovanja koju tradicionalno priređuje predsjednik Republike Hrvatske.


Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno – principi su na kojima se temelji dobrovoljno darivanje krvi u Hrvatskoj već više od 70 godina, i to počevši od 25. listopada 1953. godine kada je u organizaciji Crvenog križa Sisak provedena prva takva akcija.


A taj je dan, potom, proglašen i Danom dobrovoljnih darivatelja krvi, predstavio je u ovoj prilici predsjednik GDCK Krk, prof. Antun Lončar.


Upravo humanitarnošću i velikim srcem darivatelja krvi Hrvatska je uspjela postići ono o čemu svaka zemlja teži – potpunu samodostatnost u opskrbi zdravstva s dovoljnim i sigurnim količinama potrebnih doza krvi,, zaključio je spomenuti, ustvrdivši da ta činjenice čini i predstavlja pravo nacionalno bogatstvo.