Njihov dan

Višestrukim darivateljima Županija i Grad Rijeka uručili zahvalnice i prigodne darove

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



Povodom Dana darivatelja krvi, koji se u Republici Hrvatskoj obilježava više od sedamdeset godina, u spomen na 25. listopada 1953. godine, kada je u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, održana su tradicionalna primanja za višestruke darivatelje krvi u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci.


Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić sa suradnicima zahvalila se darivateljima krvi na svemu što, kako je istaknula, čine za druge te je uručila zahvalnice i prigodne darove višestrukim darivateljima s područja Primorsko-goranske županije koji su u posljednjih godinu dana ostvarili jubilarna darivanja – 55, 75, 125, 150 i 175 puta.


Veliki čin


“Svako darivanje je veliki čin kao i spoznaja da si nekome spasio život. A svaku pohvalu i našem Društvu Crvenog križa Primorsko-goranske županije, koji je uvijek prisutan po terenu i spreman pružiti svu moguću pomoć”, rekla je Medarić.




Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, koja je i sama darivateljica krvi, zahvalila se svima te istaknula kako su jubilarci jedna velika moralna vertikala u društvu i najbolji oblik odgoja za naše mlade, a pohvalila je i uključeni broj žena i mladih.


Želim svima puno zdravlja i još mnogo darivanja, poručila je Marač. Predsjednica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Karin Kuljanić priključila se zahvalama i čestitkama darivateljima i posebno jubilarcima.


“Svi smo mi potencijalni korisnici prikupljenih doza krvi, što nikad ne možemo znati dok ne zatreba, a jedini način proizvodnje ove životne tekućine je još uvijek dobrovoljno darivanje.


Još jednom vam hvala na tome, hvala što ste dosljedni i veliki humanisti”, rekla je Kuljanić.


Dobitnici županijskih priznanja


Ove godine priznanja od Primorsko-goranske županije dobili su Željka Čutura, Mare Blažan, Emanuela Mutnjaković, Vera Deković i Jasmina Okanović za 55 te Silvana Janeš za 75 darivanja.


Također, županijska priznanja dobili su Roberto Brubnjak, Dražen Kovačević, Ratko Kosanović, Darko Kolarec, Igor Orlić i Vanja Smojver za 125, Rudolf Matejčić za 150, a za 175 darivanja Dejan Cetina, Milan Pajdak i Đulijo Silić.



Rudolf Matejčić / Foto Sergej Drechsler

U ime darivatelja, predstavnicima Županije zahvalio se Rudolf Matejčić, posebno na tome, kako je istaknuo, što sudjeluju u svih humanitarnim aktivnostima.


Povodom obilježavanja Dana darivatelja krvi, održan je tradicionalni prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi i u Salonu Grada Rijeke, gdje su riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unaprjeđenje kvalitete života Karla Mušković čestitali dobrovoljnim darivateljima koji su krv dali 35, 55, 100, 125 i 175 puta te im uručili prigodne darove u znak zahvalnosti za njihov nesebičan čin.


Nagrađeni riječki darivatelji


Za darivanje krvi 175 puta nagrađeni su Milan Pajdak i Đulijo Silić, za 125 darivanja Darko Kolarec, Ratko Kosanović, Igor Orlić i Vanja Smojver; za 100 darivanja Boris Donadić, Marino Guidi, Berislav Iskra, Željko Matovina, Vladimir Mijatov i Ivan Šarabok, za 55 darivanja Mare Blažan, Vera Deković i Jasmina Okanović te za 35 darivanja Alida Božić, Mirela Kovačević i Mira Lovrić.


Gradonačelnik Filipović čestitao je darivateljima njihov dan te im zahvalio na njihovoj nesebičnoj gesti darivanja krvi čime spašavaju ljudske živote.



Nagrađeni riječki darivatelji / Foto Sergej Drechsler

“Znanost napreduje, ali još uvijek nije pronađen način kako umjetno proizvesti krv, tako da vaša plemenita gesta zaista spašava živote.


Svojim činom pomažete čitavoj zajednici i nadam se da ćete upravo vi biti primjer koji će potaknuti i ostale građane pogotovo naše mlade da krenu vašim putem, da postanu dobrovoljni darivatelji krvi.


Prepoznajemo humanost vašeg čina i na tome vam se neizmjerno zahvaljujem, rekao je gradonačelnik Filipović.


Proširivanje baze darivatelja


Prijemu su prisustvovali i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Petra Šuljić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Kim Anić i potpredsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Ivo Vidotto, koji je zahvalio Gradu Rijeci na podršci koju pruža Crvenom križu.


“Važno je konstantno raditi na proširivanju baze dobrovoljnih darivatelja krvi kako bismo svi mogli mirno spavati”, rekao je Vidotto, dok je Petra Šuljić istaknula kako Dan dobrovoljnih darivatelja krvi nije samo jedan dan u godini, već svaki onaj dan u kojem je njihova krv pomogla nekome spasiti život.


“Darivanje krvi je poseban čin, nešto što svatko od nas može dati od srca i na tome vam svima hvala”, rekla je Šuljić.


Dan darivatelja krvi čestitao je Milan Pajdak koji je istaknuo kako je krv prvi puta dao 1987. godine te nikada, do danas, nije radio pauze.


“Samo neka mladi nastave ovako kako mi radimo i bit ćemo zadovoljni”, rekao je Pajdak.