Pu PG

Predavanja o prevenciji ovisnosti i zlouporabi opojnih droga

Vladimir Mrvoš

Foto PU PG

Foto PU PG



U okviru preventivnih aktivnosti koje Ured načelnika i druge nadležne službe Policijske uprave primorsko-goranske organiziraju za mladež, voditelj Službe kriminaliteta droga Dalibor Jozinović održao predavanja za učenike u Osnovnoj školi “Viktora Cara Emina” u Lovranu, kao i za učenike područne škole “Eugen Kumičić” u Mošćeničkoj Dragi, o prevenciji ovisnosti i zlouporabi opojnih droga.


Nastavak je to suradnje s odgojno-obrazovnim ustanovama koju od prošle godine riječka policija provodi u cilju edukacije učenika, roditelja i nastavnika o prevenciji ovisnosti te zlouporabi droga.


Voditelj Jozinović je na predavanjima upoznao učenike s različitim vrstama droga, njihovim značajkama te utjecaju na osobnost.




Također je i navodio primjere iz prakse o ponašanju ovisnika, ali i o zdravstvenim te životnim teškoćama s kojima se ovisnici i njihova obitelj susreću.


Posebno je uputio učenike na društvene mreže koje su njima dostupne, a ujedno su kanali moderne tehnologije preko kojih bi iz neznanja i znatiželje za eksperimentiranjem mogli postati laka žrtva preprodavača droga i drugih opojnih sredstava, odnosno neprihvatljivog ponašanja.


K tome ih je savjetovao kome se uz roditelje, nastavnike i policiju mogu obratiti ako posumnjaju na počinjenja zlouporaba droga. Postavljajući brojna pitanja učenici su pokazali veliko zanimanje za temu ovisnosti i otvorenost za novim informacijama iz ovog područja te ovakav izravan i stručan način edukacije ocijenili izvrsnim postupanjem.


S ciljem zaustavljanja pojave ovisnosti od droga i drugih opojnih supstanci kod mladih osoba, predavanja i prezentacije za učenike osnovnih škola organizirat će policijski službenici i u drugim mjestima PGŽ-a.