Promjene preferencija

Trump sve popularniji kod Hispanoamerikanaca, Harris među bijelim ženama

Hina

Reuters

Reuters



Republikanac Donald Trump gotovo je izbrisao veliku demokratsku prednost među hispanoameričkim muškarcima pred predsjedničke izbore 5. studenoga na kojima će se sučeliti s demokratkinjom Kamalom Harris, pokazuje analiza anketa Reuters/Ipsosa.


Bivši predsjednik Trump sada zaostaje za potpredsjednicom Harris za samo 2 postotna boda među latinoameričkim muškarcima – 44 posto prema 46 posto – u usporedbi s njegovih 19 bodova manjka u odnosu na demokrata Joea Bidena u istom trenutku 2020., prema analizi više od 15.000 odgovora na anketu Reutersa/Ipsosa provedenu u mjesecu do 21. listopada i tijekom istog razdoblja 2020. godine.


Trumpov dobitak nadoknađen je povećanom potporom Harris među bijelim ženama koje su Trumpu dale prednost u odnosu na Bidena za 12 postotnih bodova krajem 2020., ali sada Trump zaostaje za Harris za 3 boda, 46 posto naspram 43 posto.




Dvoje kandidata nalaze se u iznimno tijesnoj utrci.


Pomaci su dio većih promjena u grupacijama kod kojih svaki kandidat računa na pobjedu.


Trump je povećao svoju prednost među latinoameričkim i crnim glasačima – osobito muškarcima – dok je Harris prekinula dugogodišnju prednost republikanaca kod bijelih glasača tako što je stekla prednost kod žena.


Robert Alomia, hispanoamerički glasač u mjestu Elizabeth, New Jersey, koji radi u zaštitarskoj tvrtki, rekao je da poštuje Trumpovu karijeru poslovnog čovjeka i planira glasati za njega ove godine.


“Trebamo ljude koji brzo razmišljaju i ljude koji su voljni voditi – on je vođa”, kazao je Alomia (42) kojemu se sviđa i tvrdi Trumpov stav prema imigraciji.


Hispanoamerički birači, najbrže rastući segment američkog biračkog tijela, snažno su se priklonili demokratima na većini predsjedničkih izbora od 1970-ih, ali Trump je napravio značajan napredak.


Analiza nedavne ankete Reutersa/Ipsosa pokazuje da Trumpa podržava 37 posto registriranih latinoameričkih glasača, što je porast u odnosu na 30 posto u istom trenutku 2020. Harris ima 51 posto u usporedbi s Bidenovih 54 posto četiri godine ranije. Brojevi su podložni greškama preciznosti između 2 i 6 postotnih bodova.


Trump je na kraju osvojio 38 posto latinoameričkih glasova 2020., 21 bod ispod Bidena, ali još uvijek najveći udio za republikanskog kandidata otkako je predsjednik George W. Bush osvojio 44 posto 2004., prema analizi izlazne ankete 2020.


Republikanac je također na putu da smanji snagu demokrata u crnom biračkom tijelu. Nekih 18 posto crnih muškaraca izabralo ga je u nedavnim anketama Reutersa/Ipsosa – što je porast u odnosu na 14 posto četiri godine ranije – kao i 8 posto crnih žena, što je porast u odnosu na 4 posto.


Izlazne ankete nakon izbora 2020. pokazale su da je oko 8 posto crnih glasača ukupno izabralo Trumpa 2020., dok nedavna anketa Reutersa/Ipsosa pokazuje da mu potporu daje njih 12 posto.