Deeskalacija

Indija i Kina povlače snage iz dva posljednja nasuprotna položaja u Himalaji

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Indija i Kina počele su povlačiti trupe sa svoja posljednja dva nasuprotna položaja na spornoj himalajskoj granici, rekao je izvor iz indijske vlade upoznat s tim pitanjem, najavljujući kraj četverogodišnjeg vojnog zastoja.


Dva susjeda s nuklearnim naoružanjem postigla su ovaj tjedan dogovor o patroliranju granicom, što je utrlo put prvim službenim razgovorima njihovih čelnika u pet godina održanih u Rusiji.


Nakon dogovora o ophodnjama, rekao je u petak izvor koji je želio ostati neimenovan, trupe obiju strana počele su se povlačiti iz područja Depsanga i Demchoka, posljednjih preostalih točaka na kojima su stajali jedni nasuprot drugima.




Indijsko ministarstvo vanjskih poslova nije još odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.


U Pekingu, glasnogovornik ministarstva rekao je da se povlačenje odvija glatko.


“U skladu s nedavno dogovorenim rješenjem između Indije i Kine … njihove vojske na prvoj crti provode relevantan posao, s glatkim napredovanjem do sada”, rekao je Lin Jian.


Ni jedna strana nije iznijela pojedinosti dogovora za koji se očekuje da će poboljšati političke i poslovne veze kojima je naštetio vojni sukob 2020.


Na sastanku održanom u srijedu, indijski premijer Narendra Modi i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su se o jačanju komunikacije i suradnje u nastojanju da pomognu u rješavanju sukoba.