Predstavništvo

U organizaciji HGK u Austriji organiziran skup “Povratak u domovinu”

Portal Novi list, Hina

Foto HGK

Foto HGK



Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Republici Austriji u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom organiziralo je skup “Povratak u domovinu”, na kojem je desetak hrvatskih tvrtki predstavilo aktualnu gospodarsku situaciju i perspektive za povratak u domovinu, priopćili su iz HGK.


Na prvom skupu takve vrste predstavnici Hrvatske gospodarske komore i predstavništvo HGK u Republici Austriji sa Veleposlanstvom Republike Hrvatske i Ministarstvom demografije i useljeništva, informirali su sudionike o perspektivnim sektorima i otvorenim radnim mjestima, uvjetima rada te poslovnim prilikama u Hrvatskoj.


Predstavljene su aktualne državne mjere te dugoročni planovi Vlade vezano uz povratak iseljenika i demografsku obnovu.




Procjenjuje se da u Republici Austriji trenutno živi i radi oko 80 tisuća Hrvata i da bi dio hrvatskih građana, posebice onih koji su se iselili u zadnjem valu iseljavanja prilikom ulaska u EU, mogao biti zainteresiran za povratak u domovinu. Prema riječima organizatora skupa, ciljna skupina su svi hrvatski građani koji su iskazali želju za povratkom ili ih zanimaju aktualne državne potpore i mjere za povratnike te mogućnosti zaposlenja u različitim sektorima.


Sudionicima od kojih su mnogi predstavnici udruga i zajednica Hrvata u Austriji, ali i gradišćanskih Hrvata, prezentirane su mogućnosti za povratak, izazovi i otvorena pitanja iz različitih područja poput obrazovanja, zdravstvene skrbi, radno-pravnih odnosa i poreznih olakšica.


“Hrvatska ubrzano hvata korak s razvijenim članicama Europske unije, bilježimo nikad veću zaposlenost uz rast plaća koji je veći od stope inflacije, a skoro dostizanje standarda od 80 posto razvijenosti EU moglo bi dio iseljenika potaknuti na povratak u domovinu”, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.


Direktorica Predstavništva HGK u Republici Austriji Daniela Reinisch rekla je da je predstavništvo HGK u Republici Austriji prepoznalo nedostatak radne snage u Hrvatskoj kao problem hrvatskih gospodarstvenika.


“Stoga smo se odlučili na organizaciju ovog velikog, krovnog događanja, u suradnji s našim gospodarstvenicima kako bismo ugasili jedan od gorućih problema hrvatskog gospodarstva, na način da potaknemo hrvatske iseljenike u Austriji na povratak u Hrvatsku i predstavimo uspješne tvrtke koje nude slobodna radna mjesta te u suradnji sa nadležnim ministarstvima predstavimo mjere i poticaje za povratnik”, objasnila je.


“Hrvatsko iseljeništvo svojim znanjem, sposobnostima i iskustvom snažno doprinosi zemljama u kojima žive, a naše je nastojanje ostvariti i graditi poticajno društveno okruženje za vitalnu Hrvatsku – kvalitetne poslovne, znanstvene, obrazovne i socijalne prilike i stvaranje preduvjeta za privlačenje naših iseljenika i njihovih potomaka koji žele život i karijeru ostvariti u Hrvatskoj”, rekla je vršiteljica dužnosti ravnateljice Uprave za provedbu javnih politika za useljeništvo Ministarstva demografije i useljeništva Ivana Perkušić.


Na pratećem sajmu poslova predstavljene su tvrtke poput Kamgrada, Brodogradilišta Viktor Lenac, Auto Hrvatske, Laser inženjeringa, AB gradnje, Aminessa, Jadran hotela i drugih, te predstavljeni su i profili zanimanja, kompetencije i otvorene pozicije koje potražuju hrvatski poslodavci.


“Već dvije godine Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) nudi mjeru “Biram Hrvatsku” koja povratnicima koji otvaraju obrt ili osnivaju tvrtku nudi poticaj od 7.000 eura. Do sada je mjeru iskoristilo više od 600 osoba, većinom povratnika iz Njemačke i vjerujem da će se interes nastaviti”, rekla je zamjenica ravnatelja HZZ-a Ivana Mehle.