Milijunski dug

Tekstilna industrija u agoniji. Fortenova zbog neplaćanja otkazala zakup Modiani

Dražen Katalinić

Foto Slavko Midžor PIXSELL

Foto Slavko Midžor PIXSELL

Dug modnog lanca ženske odjeće za zakup poslovnog prostora u vlasništvu Fortenova grupe iznosi nekoliko milijuna eura, a prodavaonice su zatvorili i u Sloveniji i Srbiji



Nastavlja se agonija tekstilne industrije koja je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci prema podacima HGK-a izgubila gotovo tisuću radnih mjesta. Tijekom rujna su u samo nekoliko dana u stečaj otišle tvrtke Revija iz Šibenika i Leonarda iz Daruvara, a sada je svoja vrata zatvorio i modni lanac ženske odjeće Modiana zbog nagomilanog duga za zakup poslovnog prostora u vlasništvu Fortenova grupe, koji iznosi nekoliko milijuna eura, a prodavaonice su zatvorili i u Sloveniji i Srbiji. Na prodavaonicama su promijenjene brave pa djelatnice ne mogu u njih ući niti raditi.


Neuspješna nagodba


U Fortenovi ističu da su na to bili prisiljeni jer Modiana već godinama nije plaćala ni zakup prodavaonica, niti troškove režija.


– Nastavno na dugotrajno kontinuirano neispunjavanje ugovornih obveza od strane zakupoprimca Modiane prema tvrtkama koje posluju unutar Fortenova grupe, Konzumu plus u Hrvatskoj, Mercatoru u Sloveniji i Srbiji, te nakon neuspješnog pokušaja nagodbe kojom bi se uredilo namirenje nastalog duga, na razini cijele Fortenova grupe donesena je poslovna odluka o raskidu ugovora o zakupu i aktiviranju ugovorne mogućnosti vraćanja u posjed poslovnih prostora. U pitanju je ukupno 25 lokacija na prostoru Slovenije, Srbije i Hrvatske koje su predmet ugovornog odnosa te su kompanije o svom planiranom postupanju unaprijed obavijestile zakupoprimca, odgovorili su iz Fortenove na naš upit i dodali da je postupak vraćanja u posjed proveden kako bi se navedene lokacije mogle ponovo staviti u funkciju.




Modiana je na hrvatskom tržištu počela poslovati prije dvadesetak godina, kada je bila u vlasništvu slovenskog Mercatora, a trgovine su joj bile smještene uglavnom u sklopu Mercatorovih supermarketa, odnosno na atraktivnim lokacijama. Nakon što je Agrokor 2014. kupio slovenski trgovački lanac, a zajedno s njime i Modianu i Intersport, odlučeno je da će se ta dva brenda prodati, što je i realizirano dvije godine kasnije, a Modianu je kupio novi slovenski vlasnik jer je stari vlasnik, podsjetimo, bila slovenska država. Privatni slovenski investitor Modianu je potom prodao kontroverznom talijanskom poduzetniku Piofrancescu Borghettiju, poznatom po financijskim malverzacijama i utajama poreza, pa stoga i ne čudi da godinama nije plaćao zakup poslovnih prostora u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.


Rast minimalca


U Udruženju tekstilne, odjevne i kožarsko-prerađivačke industrije HGK-a ističu nekoliko razloga za zatvaranje tekstilnih pogona i prodavaonica, o čemu smo već pisali, poput recesije u Njemačkoj i sjevernoj Europi koja je uzrokovala otkazivanje narudžbi, ali i nemogućnost naplate potraživanja, što je jako pogodilo hrvatsku tekstilnu industriju koja je izrazito izvozno orijentirana. U tekstilnom udruženju napominju da se taj trend nastavlja i dalje, a prema nedavno iznesenim procjenama Hrvatske udruge poslodavaca, tekstilna industrija u Hrvatskoj izgubila je čak 19 posto radnih mjesta. U HUP-u procjenjuju da je razlog tomu rast minimalne plaće u ovoj godini i činjenica da u toj industriji više od 80 posto troškova otpada na plaće, koje ovaj sektor isplaćuje velikom dijelu radnika.


Kriza je pogodila i talijanski Benetton, koji u Osijeku posluje od 2000., a zadnjih godina gomila gubitke. Upravo je Benetton u stečaj odvukao spomenutu tvrtku Leonarda iz Daruvara otkazavši joj narudžbe. Raduje vijest da je Varteks, unatoč stečaju, ponovo započeo s proizvodnjom, i to kolekcije jesen/zima.


Tekstilna, odjevna i kožarsko-prerađivačka industrija prema trenutno dostupnim podacima broji 994 tvrtke u kojima radi 21.479 zaposlenih.