intervju

LES ORTEGAS Promocija singla večeras u Dnevnom boravku

Katarina Bošnjak

Foto: POLINA BARINOVA

Foto: POLINA BARINOVA

Blues mi je definitivno bliži, preferiram takvu vrstu atmosfere, a etno se valjda razvio na Krku. Kako sam se zbližio s prirodom, tako su me ti zvukovi više mamili da ih implementiram u glazbu, otkrio je Ortegas, pravim imenom Denis Protega



Ako večeras budete u prolazu Ciottinom ulicom, možda vas u Dnevni boravak privuku zvuci pomalo mračnijeg bluesa s elementima zemljanog, meksičkog i indijanskog stila.


Ono što ćete čuti glazba je Ortegasa, kantautorskog projekta gitarista i pjevača Denisa Protege koji je 2021. godine na scenu izašao prvim singlom i pratećim spotom »So Much More«.


Protega se glazbom bavi dugi niz godina, još od 2006. kada je svirao s bendom Muhe bez glave koji i dandanas aktivno djeluje pod imenom Muhe.




Kako će nam Protega reći u intervjuu koji slijedi, 2020. godine dobio je inspiraciju za nešto drukčiji stil glazbe od onoga koji svira u bendu te je odlučio napraviti soloprojekt.


Ortegas je dosad objavio osam singlova i EP »Escape« te nastupao na brojnim mjestima, uz pratnju gitarista i pjevača Ivana Korlevića te perkusionista Kristiana Kirinčića.



Ivan Korlević, Kristian Kirinčić i Denis Protega, Foto: Promo

Kombinacija stilova


Podsjetite nas malo na početke Les Ortegasa – kako je nastao ovaj kantautorski projekt i koliko je iskustvo sviranja u bendu Muhe utjecalo na razvoj vašeg glazbenog stila? Koliko biste pak rekli da je okruženje Rijeke kao poprilično kreativnog i produkcijski potkovanog grada utjecalo na osnivanje Ortegasa?


– Ortegas je nastao spomenute 2020. godine kad sam se s djevojkom (odnedavno ženom) preselio na Krk, u vrijeme korone, gdje sam počeo više otkrivati divljinu i sebe u njoj i shvatio s vremenom da mi zapravo odgovara takav način života.


Odlučio sam taj lifestyle pretočiti u glazbu, a isto sam tako imao neke nedovršene materijale koje nisam mogao uklopiti u električni zvuk pa su dobro poslužili za akustik.


Kroz Muhe sam definitivno stasao u glazbenom i sviračkom smislu i, ono najbitnije, naučio sam kako funkcionirati u bendu, dijeliti ideje, mišljenja, vizije, težiti kompromisu itd.


Što se tiče stila, Muhe su prošle sve od punka i grungea, do bluesa i psihodelije, zato smatram da mi se stil svakako mijenjao tijekom godina i razvio se u konačnici u Ortegasa kojeg zasigurno ne bi bilo da nije bilo Muha.


Rijeka, ona definitivno ima štošta ponuditi, od svoje surove industrije, urbanosti, luke pa sve do kanjona i moćne nam Rječine. Definitivno zanimljiv grad i sredina koja u svakog umjetnika može potaknuti neku kreativu.


Jedino je mana što sam grad nema toliko prostora i uvjeta koji bi pružili rock i alternativnim izvođačima da nastupaju, a vjerujem da ih ima dosta.


Kombinirate različite glazbene utjecaje, od bluesa do etnozvuka. Što vas je nagnalo na kombinaciju ovih žanrova i mislite li da su dovoljno zastupljeni na našoj sceni?


– Blues mi je definitivno bliži kako sam se već prije nekoliko godina počeo zanimati za taj žanr, ne uvijek toliko svirački koliko možda zbog toga što mi nekako odgovara u večernjim satima dok se vozim ili pijuckam nešto na terasi pa samim time podsvjesno preferiram takvu vrstu atmosfere, feelinga u prostoriji.


Ima jedna rečenica koju volim citirati: »Blues is easy to play, but hard to feel.« Mislim da je tu sve rečeno.


A vezano uz etno, on se valjda razvio na Krku, kako sam se zbližio s prirodom, tako su me ti zvukovi više mamili da ih implementiram u glazbu i prepustim se nekoj »univerzalnoj« zemljanoj vibraciji.


Kod nas sam taj stil primijetio kod nekoliko izvođača i jako mi se svidio; mislim da toga ima puno više nego što mislimo, samo nije toliko komercijalno, ali nije ni potrebno da bude, nije to glazba za široke mase.


Vidimo se u Ciottinoj!

Danas ćete u Dnevnom boravku premijerno predstaviti novi singl »It’s Been A Long Time«. Što nas još očekuje na svirci?


– Tako je, imamo promociju novog singla, stvari koja je nastala kao smirujuća »indijanska« priča o prošlim vremenima, nostalgiji, prolaznosti vremena, brizi za budućnost i sjećanju na nekoga bliskog tko više nije tu.


Ujedno predstavlja i snagu koju čovjek bez obzira na emocije navedene prije ima u sebi, tu volju i želju za ići naprijed u nove pobjede i iskušenja.


Meni je najemotivnija i najsnažnija pjesma nakon »So Much More« i »Native«. Snimljena je u Studiju Palach u veljači 2023.


Osim nje izvodit ćemo posljednjih nekoliko singlova i sve pjesme s EP-a »Escape« uz pokoju obradu Doorsa, Creedencea, JJ Calea i Sixta Rodrigueza.


Dosad još nismo svirali u Dnevnom boravku tako da smo poprilično uzbuđeni i entuzijastični oko cijelog događaja. Bit će tu elemenata delta bluesa, istoka, indijanskog i California roots zvuka uz pratnju afričkih perkusija, za svačije uho ponešto! Veselimo se ugodnoj atmosferi, vidimo se u 21 sat u poznatoj nam Ciottinoj!

Uskoro album


EP iz 2022. godine, »Escape«, nosi snažnu simboliku bijega iz urbanog života. Kakve još teme istražujete kroz svoje pjesme?


– Da, »Escape« je definitivno nadahnut bijegom u divljinu što i sama riječ kaže, a na njemu se još pričalo o svakodnevici u malom mjestu (»Lonesome«), teškim jutrima (»Black Coffee Blues«), očekivanju i distanciranju (»So Much More«) i o prije navedenoj zemljanoj vibraciji i osjećaju pripadnosti divljini (»Native«).


U ovoj godini već ste objavili nekoliko novih singlova, kao i spotova. Priprema li se novi album?


– Album će najvjerojatnije biti, moguće i krajem godine.