SVETI APOLINAR

Završeni radovi na simbolu Dubašnice, obnovljen je zvonik na starom groblju

Mladen Trinajstić

Foto TZ MALINSKA

Foto TZ MALINSKA

Zbog oštećenja uzrokovanih mnogobrojnim udarima groma i posvemašnje derutnosti još 1926. godine uništeni i za ljude tad već opasan krov zvonika bio je uklonjen i stabiliziran betonskom pločom



MALINSKA – Nakon skoro cijelog jednog stoljeća od katastrofalnog udara groma koji je uništio vrh zvonika svetog Apolinara na starom dubašljanskom groblju, tom je povijesnom objektu vraćen njegov prvobitan izgled. Predstavljajući nam projekt koji je promijenio i izvornom obliku vratio vizure tog zvonika, načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić podsjetio je da je zbog oštećenja uzrokovanih mnogobrojnim udarima groma i posvemašnje derutnosti još 1926. godine, za vrijeme mandata načelnika Žgombića, uništeni i za ljude tad već opasan krov zvonika bio uklonjen i stabiliziran debelom betonskom pločom. Betonska plomba kojom je »privremeno«, pokazalo se na koncu na gotovo stotinu godina, taj objekt bio saniran, u proljeće ove godine demontirana je te je potom, u okrilju općinskog projekta sanacije i obnove tog pitoresknog objekta sakralne arhitekture, sanirano kameno opločenje krova, s izvedbom potrebne stabilizacije krovne konstrukcije, a sve kako se vrh zvonika ne bi iznova »otvorio«.


Obnova stupića


– Obnovljeno je i nekoliko njegovih ukrasnih stupova, a za sljedeću godinu planirana je i obnova stupića – pilastra na balustradi zvonika – predstavlja nadalje Kraljić, ističući da je tijekom konzervatorskog nadzora koji je provođen za izvedbe radova, općinskoj upravi kao investitoru radova naloženo da se svi stupići dovedu u jednoobrazni izgled.





– Zanimljivo je da smo na kapitelima stupova pronašli savršeno očuvane, u kamenu isklesane listove hrasta, našeg duba, a što je doslovno najstariji do sad pronađeni grb nekadašnjeg kaštela, a potom i općine Dubašnica, čije je spomenuto stablo simbol – otkriva nam Kraljić.


Piramidalni krov


Odlazak na staro groblje sada izgleda malo drukčije jer taj lokalitet više ne obilježava vizura ravnog betonskog krova zvonika kojem je još do jučer nedostajao piramidalni krov. A zvonik crkve svetog Kuzme i Damjana u susjednim Poljicima sada »ravnopravno« gleda na svog starijeg, napokon obnovljenog dubašljanskog brata. Čelnik općinske uprave nije propustio zahvaliti posebice izvođačima zahtjevnih radova iz tvrtke Citadela iz Hreljina, kao i nadzoru koji je proveo Rajko Sandrovac, slijedom projektantskog rješenja koje potpisuje riječki arhitekt Marko Franković. Građevinski zahvati stajali su nešto više od 253 tisuće eura, a s dodatnih su desetak tisuća eura »pokriveni« i troškovi stručnog nadzora. Glavninu sredstava osigurala je Općina Malinska-Dubašnica, uz malu pomoć Ministarstva kulture i medija koje je taj projekt sufinanciralo s 30 tisuća eura.


Župna crkva od 15. stoljeća


Staro groblje smješteno je u sredini Dubašljanskog polja, gdje se nalazila prvotna crkva sv. Apolinara, nebeskog zaštitnika Dubašnice. Nije poznato vrijeme njezina nastanka. Polovicom 15. stoljeća Dubašljani je preuzimaju kao župnu crkvu te je po zapisima iz 1603. godine više puta popravljana i dozidavana. U arhivima su i dokumenti u kojima se navodi da su sada obnovljeni zvonik 1618. godine gradili creski i krčki majstori Anton Sablić, Matija Muškatel, Luka Mladenac i Lodoviko Zidarić. Kamenu građevinu dimenzija 7×7 metara obilježavaju njeni horizontalni vijenci koji je dijele na četiri dijela. Na trećem su dijelu bifore s gotičkim kapitelima. U podnožju zvonika, po uzoru na pučko krčko graditeljstvo, izgrađeno je grobno spremište. Crkva je na tom mjestu bila dosta udaljena od svih sela. Uz to, na tom se prostoru pojavila malarija, pa je 1855. godine odlučeno da se sagradi nova crkva. Kamena građa prenesena je u selo Bogovići gdje je izgrađena nova crkva sv. Apolinara.