Prosvjedom se protive odluci Grada Splita o ograničenju prometa u Park šumi Marjan, a žele da splitsko Gradsko vijeće na sljedećoj sjednici poništi tu “spornu odluku”.


Okupilo ih se dvjestotinjak, a nosili su transparente na kojima je, među ostalim, pisalo: “Tražimo slobodan pristup privatnom vlasništvu”, “Tražimo ostavku Marka Pejnovića”, “Pučka pravobraniteljice, pokrenite se!”, “Ministre Božinoviću, preuzmite odgovornost!”, “Marjanska renesansa s rampama”, “Puljak iznad zakona i ustava”.




Prosvjednici su nekoliko minuta prelazili preko ceste, i tako nakratko zaustavili promet tom dionicom.


Tajnik Udruge ‘Vlasnici zemljišta’ na Marjanu Ivan Peršić rekao je da su zatražili od Ministarstva unutarnjih poslova žuran nadzor nad zakonitošću odluke te da uskrati Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan ikakvo pravo nadzora nad odvijanjem prometa na svim nerazvrstanim cestama u obuhvatu Park-šume Marjan.


Uz to, traže da MUP vlasnicima osigura nesmetano odvijanje prometa u dijelu Meštrovićevog šetališta i svih njegovih pristupnih putova, Marjanskog puta te Marangunićevog šetališta, a pri eventualnom uvođenju bilo kakvih ograničenja traže od MUP-a i Grada Splita da postupe prema zakonu.


Prosvjednici smatraju da će se odlukom o ograničenju prometa u Park šumi Marjan značajno ograničiti i potpuno onemogućiti promet građanima Grada Splita, kao i dijelu vlasnika zemljišta na nerazvrstanim cestama na području Park-šume Marjan u Splitu, a bez valjanog pravnog temelja.


Ocijenili su kulminacijom nezakonitog djelovanja administracije gradonačelnika Ivice Puljka donošenje odluke koja je, kako kažu, usmjerena isključivo protiv vlasnika 55 hektara privatnog poljoprivrednog zemljišta na južnim padinama Marjana.


Mirni prosvjed ciljano su organizirali izvan radnog vremena splitske Gradske uprave jer, dodali su, “za gradonačelnika Ivicu Puljka žitelji Marjana nisu građani” jer im se, kako smatraju, opetovano krše ustavom zagarantirana vlasnička prava, a sve bez uporišta u zakonu.


Temelj u takvom djelovanju Puljkova klika nalazi u politici tzv. zaštite Marjana kojom planira, na leđima vlastitih građana, zarađivati bodove u predizbornoj kampanji, ocijenili su prosvjednici.


Problem je, kažu, u tome što je četvrtina Park šume Marjan u privatnom vlasništvu, što tih 55 hektara nije šumsko već poljoprivredno zemljište, te što za aktualnu gradsku vlast hrvatski Ustav, zakoni i građanska prava “ne znače ništa”.


Zato, istaknuli su, gradonačelnika Puljka i njegovu administraciju u mirnom prosvjedu žele podsjetiti kako u demokratskom društvu nema mjesta političkoj samovolji.