Dražen Jurković

Udruga poslodavaca u zdravstvu: HZZO se mora transformirati

Portal Novi list, Hina

Dražen Jurković / Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Dražen Jurković / Foto Davor Puklavec/PIXSELL



Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražen Jurković poručio je četvrtak da se HZZO mora transformirati kako bi se prekinuo njegov monopol u određivanju cijena zdravstvenih usluga koji generira ukupnim gubitkom zdravstvenih ustanova od 50 milijuna eura mjesečno.


“Nakon 30 godina došlo je vrijeme za transformaciju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji je jedini nacionalni osiguravatelj i kao takav ima monopol u određivanju cijene zdravstvene usluge”, poručio je Jurković na otvorenju konferencije o poslovanju i upravljanju u zdravstvu koja se 24. i 25. listopada održava u Opatiji, u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.


HZZO kao kupac zdravstvene usluge mora biti aktivan partner u dogovaranju visine cijene usluge, umjesto da je jednostrano određuje, poručio je Jurković.




Ponovio je i stajalište o potrebi uspostave tripartitnog pregovaranja o cijeni u koje bi bile uključene zdravstvene ustanove kao aktivan sugovornik, kao što je to slučaj u Sloveniji. Ako se pružatelji usluge ne bi uspjeli dogovoriti s osiguravateljem o cijeni usluge, trebao bi arbitrirati resorni ministar.


Ako se u tome ne bi uspjelo, Jurković smatra da se treba razmišljati i o drugim modelima, poput uvođenja privatnih zdravstvenih osiguravatelja koji bi HZZO-u bili konkurencija u obveznom osiguranju. “HZZO bi onda trebao ući u konkurenciju s pri vatnim osiguravateljima. Nisam za to, ali nisam više ni za ovakav monopolizam”, poručio je Jurković.


Kao treće rješenje naveo je prelazak s Bismarckova modela, temeljenog na doprinosima koje građani izdvajaju iz plaće na Beveridgeov model, gdje se zdravstvo financira iz državnog proračuna, a sredstva se prikupljaju općim oporezivanjem građana.


“U nekom od tih smjerova morat će se ići u dogledno vrijeme”, poručio je Jurković.


Zdravstveni proračun nikad veći, ove godine 6,93 milijarde eura


Iznio je i podatak da nakon rebalansa državnog proračuna ukupan proračun za zdravstvo ove godine iznosi 6,93 milijarde eura, odnosno 20 posto je veći od prošlogodišnjeg.


“Nikad veći proračun nije bio, usporedbe radi prije 13 do 14 godina, iznosio je 23,5 milijarde eura i funkcioniralo se bez sanacije. Proračun je duplo porastao, iako su naravno jako porasli i troškovi”, rekao je direktor UPUZ-a.


Unatoč tolikom proračunu, zbog neadekvatnih cijena zdravstvenih usluga, ustanove u prosjeku mjesečno stvaraju ukupan gubitak od 50 milijuna eura,


Ukupan prihod zdravstvenih ustanova za prvih šest mjeseci ove godine bio je 2,2 milijarde eura, a gubitak je bio 306 milijuna eura.


I dok zdravstvene ustanove tradicionalno posluju s gubitkom, HZZO je već godinama u plusu. Tako je i u prvih šest mjeseci ove godine poslovao pozitivno i to 42,6 milijuna eura, ustvrdio je Jurković u izlaganju o poslovanju zdravstvenih ustanova.


Osvrnuo se i na to da su osnivačka prava svih županijskih bolnica ove godine prenesena na državu.


No, stajalište je UPUZ-a da centralizacija ne znači ništa ako se ne dogode strukturne promjene u poslovanju bolnica, odnosno ako se ne osiguraju financijski uvjeti u skladu s realnim troškovima.


Upozorio je i na značajan porast troškova poslovanja u zdravstvenim ustanovama – od rasta cijena energenata, do potrošnog materijala i plaća. “Prije svega porasli su troškovi za plaće za otprilike 30 posto, danas nema plaće ispod 2500 eura bruto u zdravstvu”, rekao je.