Sabor

Zastupnici: EPPO radi svoj posao i definitivno je efikasan

Portal Novi list, Hina

Sandra Benčić / Foto Arif Sitnica

Sandra Benčić / Foto Arif Sitnica



Istraga koju je zbog višemilijunske subvencijske prijevare vezane za uzgoj svinja pokrenuo EPPO, u kojoj je među uhićenima i Miljenko Pivac, bivši član Uprave Mesne industrije Braća Pivac, u Saboru se u četvrtak popratila ocjenom da EPPO radi svoj posao i da je definitivno efikasan.


EPPO je izvijestio da je ukupno uhićeno devet hrvatskih državljana koji se sumnjiče da su počinili subvencijsku prijevaru u vrijednosti preko 9 milijuna eura te krivotvorili službene isprave.


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je iz Sabora kako je uhićenje više osoba zbog subvencijskih prevara, a u kojoj je, dodao je, s EPPO-om sudjelovala i hrvatska policija, najbolji odgovor svima onima koji imaju prigovor na rad institucija u mandatu ove Vlade.


Božinović: I hrvatska policija radi svoj posao




„U tome je, naravno, sudjelovala i policija, trajalo je više mjeseci. Policijski službenici rade na predmetima koje vodi DORH ili Europsko tužiteljstvo, nedavno je tu bila glavna Europska tužiteljica Laura Kovesi, koja je imala samo pohvale na suradnju s hrvatskom policijom i Ministarstvom unutarnjih poslova”, kazao je ministar.


Policija radi svoj posao i to je najbolji odgovor svima onima koji imaju prigovor na rad institucija u mandatu ove Vlade, dodao je.


„I u javnom prostoru i s razine Europskog tužiteljstva, tako i kad govorimo o DORH-u, nitko nema prigovora na profesionalni i efikasan rad hrvatske policije”, naglasio je Božinović ne želeći komentirati sudionike ove subvencijske prevare.


Na najnoviju istragu EPPO-a osvrnuli su se i saborski zastupnici, uz pohvale radu i efikasnosti te institucije.


„Rad EPPO-a je definitivno efikasan jer ne bismo čitali ovakve naslove. Njihova je uloga je da detektiraju i onda procesuiraju malverzacije s EU sredstvima.


Možemo eventualno dovoditi u pitanje efikasnost rada nadzornih tijela u postupku dodjele i praćenja korištenja EU sredstava pa time i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ako naknadno Europsko tužiteljstvo otkrije takve malverzacije”, ocijenila je Sandra Benčić (Možemo!).


Zastupnici: EPPO radi velik posao


Naglasila je da je prevencija takvih stvari na Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i Ministarstvu poljoprivrede, a detektiranje neuspjeha nadzora, koji nije vidio da su se dogodila kaznena djela jest na EPPO-u.


Mada je, dodaje, u ovom slučaju koliko sam vidjela i Agencija za plaćanje u poljoprivredi detektirala to na kraju, dakle, u već nekom trećem, četvrtom ciklusu i nije isplatila određena sredstva 2023. godine i moguće je da se onda i otvorila istraga.


„No, prevencija nije na EPPO-u, prevencija je na našim tijelima, sankcija, odnosno, procesuiranje je na EPPO-u. Rekla bih da rade velik posao”, zaključila je Benčić.


Arsen Bauk (SDP) također poručuje da ‘netko radi svoj posao’.


O komentaru pojedinih postupaka i europskog i hrvatskog tužiteljstva može se govoriti kad se bude imalo više informacije jer je ovo rana faza pa je nepotrebno da se politika u ovom trenutku uvlači u pravosudni proces. Pogotovo zato što mi se čini da u ovom trenutku nema političara koji su uključeni u to, kazao je.


Mostov Nikola Grmoja pozdravlja reakciju europskih institucija i ovu akciju. Mali poljoprivrednici, izgleda, nemaju prevelike koristi od EU poticaja jer se uvijek nađu velike ribe koje love u mutnom, dodao je.


“Pokazuje se da se, nažalost, u Hrvatskoj neki ljudi ne mogu suzdržati ni tamo gdje su najveće kontrole i da se čak i tu ide u pronevjere.


S ovakvim mentalitetom i gledanjem da se prevari gdje god se može nećemo daleko doći. Žalosno je da se na takvim stvarima događaju pronevjere, umjesto da se taj EU novac ulaže u razvoj našeg svinjogojstva, stočarstva i naše poljoprivrede”, poručio je.