Stranger Things

Sve što znamo o nadolazećoj sezoni omiljene serije

M. Č.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Peta sezona ujedno će biti i posljednja, evo što sve možemo očekivati

Hit serija Stranger Things službeno se bliži kraju.


Nakon izlaska  2. dijela 4. sezone u 2022. godini, nadolazeća peta sezona serije bit će posljednja. Tvorci serije Matt i Ross Duffer najavili su početak kraja u veljači 2022. kada su otkrili da će “velika” 4. sezona biti pretposljednja sezona .


,,Prije sedam godina isplanirali smo kompletnu priču za Stranger Things. U to vrijeme smo predvidjeli da će priča trajati četiri do pet sezona”, napisali su tada, dodavši: ,,Pokazalo se prevelikim da bi se moglo reći u četiri, ali – kao što ćete uskoro i sami vidjeti – sada jurimo prema našem finalu.”


Iako još uvijek ima dosta vremena prije premijere posljednje sezone, glumci i kreatori već su zadirkivali što se sprema, uključujući potencijalni vremenski skok.


Evo svega što znamo o 5. sezoni Stranger Things.


Koji se glumci vraćaju u 5. sezonu serije Stranger Things?


Kad je Netflix objavio da je serija počela s produkcijom za posljednju sezonu, podijelili su fotografiju glumaca, potvrđujući tko će se vratiti. Među glavnim glumcima koji se vraćaju su Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Noah Schnapp, Sadie Sink, Joe Keery i Maya Hawke.


Glumačka fotografija također uključuje Bretta Gelmana, Priah Ferguson, Caru Buono, Amybeth McNulty i Jamiea Campbella Bowera, koji se pridružio glumačkoj ekipi u 4. sezoni kao negativac Vecna.


Tko će se pridružiti glumačkoj ekipi serije Stranger Things 5?


U lipnju 2023., Netflix je objavio da će se Linda Hamilton pridružiti glumačkoj ekipi serije u petoj i posljednjoj sezoni.


Iako  se zvijezda Terminatora  pridružuje redovima, još u kolovozu 2022. Duffer braća otkrila su da daju sve od sebe da ne dodaju nove likove u novu sezonu kako bi vodili računa o zaokruživanju priča za trenutne igrače. 


,,Dajemo sve od sebe da odolimo [dodavanju novih likova] za 5. sezonu”, rekao je Matt za Indiewire, dodavši: ,,Pokušavamo to ne raditi kako bismo se mogli usredotočiti na OG likove, pretpostavljam.”


,,Ovdje imamo sjajnu postavu likova i glumaca, i svaki trenutak koji provodimo s novim likom, oduzimamo vrijeme nekom od ostalih glumaca”, dodao je njegov brat Ross.


O čemu će se raditi u novoj sezoni?


Iako Netflix još nije otkrio službenu radnju za 5. sezonu, vjerojatno će pratiti Hawkinsovu djecu dok pokušavaju jednom zauvijek poraziti Vecnu sada kada je Upside Down napao njihov grad.


Braća Duffer su zadirkivali svoju završnicu za emisiju u prethodnim intervjuima, i zvuči emotivno. U razgovoru za The Wrap  Ross Duffer otkrio je da su neki rukovoditelji Netflixa zapravo rasplakali kad su objavili svoje planove za 5. sezonu.


,,Imamo nacrt za 5. sezonu i predstavili smo ga Netflixu i oni su stvarno dobro reagirali na to”, rekao je, te dodao: ,,Mislim, bilo je teško. To je kraj priče. Vidio sam rukovoditelje kako plaču koje nikada prije nisam vidio da plaču i bilo je divlje.”


David Harbour je ranije rekao za Variety da zna kako serija završava i da je “prilično dirljiva i vrlo lijepa”. Osim toga, glumac je finale serije opisao kao ” najbolju epizodu koju su ikada napravili” dok se pojavljivao u podcastu Happy Sad Confused  u listopadu 2024.


U koje vrijeme će biti smještena 5. sezona serije Stranger Things?


Tvorci serije ranije su otkrili da će 5. sezona sadržavati vremenski skok kako bi točnije prikazali svoje mlade zvijezde koje su odrasle pred očima gledatelja tijekom prikazivanja serije.


,,U idealnom slučaju, snimili bismo [sezone 4 i 5] unazad, ali jednostavno nije postojao izvediv način za to”, rekao je Ross za TVLine.


Moguće je da bi serija mogla napraviti vremenski skok od 4 godine kako bi uskladila dob glumaca u stvarnom životu s njihovim likovima (na primjer, Eleven ima oko 14 godina u seriji, dok Brown ima 18 u stvarnom životu).


Budući da je sezona 4 smještena u 1986., to bi posljednju sezonu moglo smjestiti na početak 90-ih, što bi bilo novo područje za seriju s radnjom iz 80-ih.


Koliko će epizoda imati?


U intervjuu braće Duffer za The Wrap, zadirkivali su da sezona 5 neće biti tako duga kao sezona 4, koja traje oko 13 sati.


,,Mislim da neće tako dugo”, rekao je Matt Duffer, pa dodao: ,,Zadnjih nekoliko bit će više poput Povratka Jedija u tome što… idu od početka. Bit će manje napretka. I mislim da će ljudi shvatiti o čemu govorim kada vide kraj ove sezone, kao da tek krećemo.”


Kada se snima?


2. kolovoza 2022., Twitter račun sobe pisaca Stranger Things zadirkivao je da počinju sa scenarijem za 5. sezonu, objavom s opisom “Dan 1” uz fotografiju bijele ploče s tekstom “Stranger Things 5.”





Tijekom Middle East Film & Comic Cona u ožujku 2023., Harbour je najavio da se početak snimanja očekuje u ljeto 2023.


,,Ulazimo u petu sezonu. Imam još nekoliko mjeseci za treniranje. Međutim, to počinjemo snimati u lipnju i to će biti posljednja sezona”, rekao je, prenosi Collider.


U svibnju 2023., People je potvrdio da je produkcija pete i posljednje sezone serije Stranger Things odgođena zbog štrajka pisaca koji je bio u tijeku. Duffer braća— koji rade kao kreatori, izvršni producenti i voditelji hit Netflixovih serija — prvi su najavili odgodu na X-u, bivšem Twitteru.



,,Pisanje ne prestaje kada počne snimanje “, napisali su Matt Duffer i Ross Duffer na službenom Twitteru za pisce Stranger Thingsa, pa nastavili: ,,Iako smo uzbuđeni što možemo započeti produkciju s našom nevjerojatnom glumačkom postavom i ekipom, to nije moguće tijekom ovog štrajka. Nadamo se da ćemo uskoro postići pošten dogovor kako bismo se svi mogli vratiti na posao. Do tada — gotovo. #wgastrong .”


U siječnju 2024. Netflix je objavio da je produkcija službeno započela, kad su podijelili crno-bijelu fotografiju cijele glumačke ekipe.


Kada će biti premijera pete sezone serije Stranger Things?


Netflix još nije otkrio službeni datum izlaska 5. sezone, ali kreatori serije su potvrdili da će to definitivno biti kraća pauza od one pauze od tri godine, koja se desila između 3. i 4. sezone.


,,Razmak bi trebao biti dosta kraći ovaj put, zbog činjenice da već imamo početni nacrt, i ne možemo zamisliti da će doći do još šest mjeseci prisilne pauze”, rekla su braća Duffer za Variety.