Uspješno

U zgradi PŠ-a Lopar izvedena vježba gašenja požara, evakuacije i spašavanja osoba

Lucian Borić

Foto Lucian Borić

Foto Lucian Borić



U zgradi PŠ-a Lopar izvedena je vježba gašenja požara, evakuacije i spašavanja osoba. Vježba je održana jučer, s početkom u 11:30. Trajala je otprilike sat vremena, a u njoj su sudjelovale OŠ Ivana Rabljanina Rab – PŠ Lopar, Općina Lopar, DV “Pahuljica”, odnosno zaposlenici, tehničko i administrativno osoblje te učenici, vatrogasne postrojbe DVD-a Lopar i DVD-a Rab (koji je logistički pomogao da se vježba uspješno izvede), te stožer civilne zaštite Općine Lopar. Općina Lopar i PO Lopar (DV „Pahuljica“) također su smješteni u zgradi PŠ-a Lopar.


Cilj vježbe bila je provjera evakuacijskoga plana PŠ-a Lopar i provjera postupka kod spašavanja većega broja osoba u uvjetima požara, pretraga i snalaženje u prostoru škole ispunjenoga dimom te uporaba taktičke ventilacije.


Pored vježbovnog dijela, vatrogasci su imali časnike za sigurnost, ujedno kontrolore vježbe koji su se nalazili raspoređeni unutar objekta te će se u narednim danima provesti analiza vježbe sa svim učesnicima u svrhu poboljšanja djelovanja i sigurnosti.




U vježbi su sudjelovala 4 vozila i 19 vatrogasaca. Zamišljeni scenarij vježbe bio je sljedeći – dana 23. listopada 2024. godine u 11:30, prilikom pripreme dnevnoga obroka za učenike PŠ-a Lopar, u kuhinji je, uslijed tehničkog nedostatka, došlo do eksplozije plina.


Uslijed eksplozije na vrata jednoga razreda padaju komadi namještaja te evakuacija učenika kroz vrata nije moguća. Djelatnici odnosno učiteljice i osoblje škole evakuiraju učenike iz prostora Osnovne škole. Zborno mjesto za okupljanje djelatnika i učenika je dvorište PŠ-a Lopar.


Istodobno se vrši evakuacija djelatnika Općine te Dječjega vrtića „Pahuljica“ čije se prostorije nalaze u sklopu zgrade područne škole.


Djelatnici škole nakon provjere brojnoga stanja utvrđuju da nedostaju 2 učenika i dva zaposlenika Osnovne škole. Po dolasku vatrogasne snage vrše unutarnju navalu, gase požar i vanjskom navalom štite okoliš i kotlovnicu.


Istodobno, ostale vatrogasne snage kroz prozor u prizemlju na pročelju zgrade započinju spašavanje zarobljenih učenika, iznose ih i predaju trijaži.


Vatrogasne snage također počinju s pretragom prostorija vrtića, općine te osnovne škole. Pronalaze 2 djelatnika škole te preostala 2 učenika koje izvlače i predaju timu za trijažu.


Uslijed eksplozije također je došlo do oštećenja i posljedičnog urušavanja djela stubišta gdje je prilikom naknadne pretrage ozlijeđen jedan vatrogasac. Ozlijeđenog vatrogasca se upotrebom tehnike spašavanja s visina spušta s prvoga kata te predaje timu trijaže na daljnju obradu.


Valja napomenuti i kako se nedavno (11. listopada) održala i vježba gašenja požara, spašavanja i evakuacija osoba iz matične zgrade OŠ Ivana Rabljanina Rab.


Zamišljeni događaj tada je bio sljedeći – požar u OŠ Ivana Rabljanina Rab nastao je u spremištu učionice za likovnu kulturu. Prema zamišljenom scenariju, požar se nekotrolirano širio u prostor učionice likovne kulture, te zahvatio sav namještaj u toj učionici.


Dim je potom ispunio prostor hodnika, ujedno i evakuacijskog puta, te se pored horizontanog širenja po prvom katu, počeo i vertikalno širiti kroz stubište.


S pomoću stubišta dimom se ispunio i hodnik drugog kata gdje se za vrijeme nastanka požara odvijala nastava u učionicama prema rasporedu za petak. Dimna zavjesa ohlađenog dima, pomoću stubišta, počela je potom ispunjavati i prostor hodnika u prizemlju.