RDA

Kvarner ugostio godišnju skupštinu Njemačkog udruženja autobusera RDA

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Radi se o poslovnom događanju koje je okupilo više od 120 vlasnika i menadžera agencija i touroperatora iz cijele Europe



Turistička zajednica (TZ) Kvarnera i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) domaćini su godišnjoj skupštini Njemačkog udruženja autobusera RDA, vodećeg europskog udruženja organizatora autobusnih i drugih grupnih turističkih programa, a koja se od 22. do 25. listopada održava na Kvarneru.


Foto galerija: Konferencija autobusera u Hiltonu Foto: Marko Gracin


Radi se o poslovnom događanju koje je okupilo više od 120 vlasnika i menadžera agencija i touroperatora iz cijele Europe koji su tijekom četiri dana boravka u regiji odradili niz radnih sastanaka, upoznali kvarnerske destinacije i njihovu ponudu, sudjelovali na stručnim predavanjima te poslovnoj radionici s 20-ak agencija, touroperatora i hotela s područja Kvarnera ali i cijele Hrvatske s kojima su dogovarali nove poslove.


Važan poslovni susret


– Izuzetno sam zadovoljna i ponosna što smo uspješno organizirali ovaj važan poslovni susret na Kvarneru i time potvrdili potencijal naše regije za grupna putovanja, posebice u pred i posezoni.




Istovremeno omogućili smo i našem turističkom gospodarstvu da iskoristi priliku za ugovaranje novih poslova. Odabirom Kvarnera, udruženje RDA potvrdilo nam je kako je regija među organizatorima putovanja itekako prepoznata kao destinacija s cjelogodišnjim poslovanjem, kvalitetnom ponudom, dobrom infrastrukturom ali i predanosti ka razvoju održivog turizma.



Ova suradnja zasigurno će biti pokretač novih poslova i razvoja novih turističkih proizvoda, povećanja broja dolazaka gostiju u pred i posezoni te jačanja naše konkurentnosti na tržištu.


RDA nam je bitan partner na njemačkom tržištu i u segmentu grupnih putovanja. Turistička zajednica Kvarnera kao članica RDA već više od 25 godina, uložila je značajne napore kako bi ova regija postala omiljena i prepoznata destinacija među europskim gostima.


Za oko 120 stranih sudionika pripremili smo bogat program koji je obuhvatio radne sastanke, obilaske kvarnerskih destinacija kako bi što bolje upoznali ponudu Kvarnera i u budućnosti je uključili u svoju ponudu te poslovnu radionicu za susret sa hrvatskim partnerima a sve s ciljem ugovaranja novih poslova u budućnosti, istakla je na današnjoj press konferenciji u Hilton Rijeka Costabella Beach&Spa Resortu Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.


Putovanja autobusom u porastu


Benedikt Esser, predsjednik RDA, naglasio je, pak, kako su organizirana putovanja autobusom u porastu, kao i kako je Kvarner odličan odmaćin, kako same konferencije, tako i brojnih grupa gostiju koji posjećuju regiju.



– Činjenica je da su autobusna putovanja s 2,6 porasla na 4,6 posto i to je nešto na čemu se neće stati, već očekujemo daljnji rast.


Naime, autobusom putuju najčešće gosti treće životne dobi, a obzirom na demografsku sliku Njemačke i starenje stanovništva, u narednih desetak do petnaest godina očekujemo rast broja umirovljenika, a samim time i onih koji će se odlučiti na putovanje autobusom, kazao je Esser.


Predsjednik RDA je ukazao i na još neke nove trendove u organiziranom prometu.


Naime, primjetno je da i mlađi ljudi sve više koriste autobusne aranžmane za putovanje i to iz razloga što je sve razvijenija svijest o očuvanju okoliša, a autobusna putovanja su ekološki održiva.


Hrvatska računa na autobusere


Da Hrvatska itekako računa na autobusere i grupe u pred i posezoni, ukazao je Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj, navodeći kako je prije pandemije u Hrvatsku dolazilo oko 150.000 njemačkih gostiju u organiziranim autobusnim aranžmanima.



Ovo se tržište oporavilo tako da smo danas na vrlo bliskim brojkama, a raduje i činjenica da je primjerice listopad rekordan po broju njemačkih dolazaka i noćenja. A što se velikim dijelom može pripisati upravo rastu organiziranog prometa.


Turističke stručnjake pozdravili su danas i Igor Radić, savjetnik ministra turizma i sporta, kao i Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.