Gradsko vijeće

Smanjene riječke stope poreza na dohodak. I dalje su najviše dopuštene

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Time, poručio je gradonačelnik Marko Filipović, ujedno ispunjava svoje predizborno obećanje o smanjenju gradskog prireza s 15 na 10 posto



Gradsko vijeće s 19 glasova za prihvatilo je prijedlog gradonačelnika Marka Filipovića da minimalna stopa poreza na dohodak u sljedećoj godini iznosi 22 posto, a maksimalna stopa 32 posto.


Prijedlog su podržali gradski vijećnici SDP-ove koalicije, PGS-a, Možemo i Mosta, protiv su bili vijećnici HDZ-a, njih šest, dok je pet gradskih vijećnika bilo suzdržano, a riječ je o Klubu vijećnika Akcija mladih, Unija Kvarnera, Iva Rinčić, Maša Magzan i Marinu Račiću (Centar).


Filipović: Obećao sam smanjenje


Gradonačelnik Filipović podsjetio je da je u kampanji na lokalnim izborima obećao smanjenje prireza s 15 na 10 posto, pojasnivši da se predloženim stopama poreza na dohodak to obećanje izvršava.


Foto galerija: Sjednica Gradskog vijeća Rijeke Foto: Vedran Karuza




– Podsjetio bih da je Vlada prirez ukinula, a s predloženim stopama postižemo učinak kao da je on smanjen na 10 posto u 2025. godini što je bilo moje predizborno obećanje, a za što se zalagala i većina kandidata za gradonačelnika u kampanji.


Kumulativno za građane smanjenje ne znači mnogo, ali u četiri godine utjecaj na plaće je značajan. Pristigli su amandmani da se stope poreza na dohodak još više smanje, ali u ovom trenutku je to nemoguće.


Vodimo odgovornu politiku raspolaganjem poreznim novcem i u ovom trenutku sve obveze izvršavamo na vrijeme. Smanjenjem poreznih stopa još bi više rasteretili građane, ali zaboravljamo da su u međuvremeni rasli rashodi za zaposlene u gradskoj upravi, vatrogascima, zaposlenima u dječjim vrtićima i gradskim ustanovama.


Od 2021. godine plaće su rasle u bruto iznosu za 56 posto, a u neto iznosu za 46 posto. Kada ne bi prihvatili prijedlog poreznih stopa, u proračunu bi ostvarili četiri milijuna eura manje.


To bi se sigurno odrazilo na rashode za zaposlene, odnosno na plaće. Mojim prijedlogom proračun će od poreza na dohodak uprihodovati oko 1,5 milijuna eura manje nego ove godine, pojasnio je gradonačelnik Filipović.


Rinčić: Puno više od stanja na računu


Iva Rinčić (Nezavisna) ocijenila je da je porezna politika puno više od stanja na računu.



– Načelno nisam protiv većih poreza, ali me jako zanima na što i kako se ta sredstva troše. Rijeka ima jedan od najgorih demokratskih pokazatelja jer smo u 10 godina izgubili 16 posto stanovnika.


U to vrijeme mi smo za Galeb potrošili oko 15 milijuna eura, dokapitalizirali smo Enego, povećali subvencije za Autotrolej… Ti primjeri pokazuju da viši porezi nisu opravdani.


Zato mi predlažemo da niža porezna stopa bude 20 posto, a viša 30 posto. Vjerujemo da promjenom porezne politike možemo utjecati na smanjenje depopulacijskog trenda, potaknuti gospodarstvo, ali i pretvoriti Rijeku u konkurentan grad.


Smanjenje poreznih stopa kratkoročno bi utjecalo na gtradske prihode, ali treba razmišljati dugoročno, uvjerena je Rinčić.


Mostovac: Bivši sam glasač SDP-a


Aleksandar Saša Milaković (Most) kazao je da je bivši glasač SDP-a i da mu nije jasno znaju li u toj stranci razliku između socijaldemokracije i neoliberalizma.



 


 


– Neloberali se zalažu za ukidanje prireza, a socijaldemokrati u Rijeci rade suprotno. Predložena odluka je neoliberalna. Zovete se socijaldemokratska partija, a odluka je antisocijaldemokratska, primijetio je Milaković.


Gradonačelnik Filipović odgovorio je da mu nitko ne može prigovoriti da ne stoji na braniku socijaldemokracije.


– Maksimalna niža stopa poreza na dohodak je 22 posto, a maksimalna viša je 32 posto, a što je odluka Vlade. Podsjetio bih da smo se u kampanji gotovo svi zalagali za smanjenje prireza.


Kada je riječ o poreznim prihodima, podsjetio bih da se tim prihodima, između ostalog, financira i socijalni program, isplaćuju se plaće zaposlenicima.


Samo u sljedećoj godini moramo osigurati sedam milijuna eura za povećanje plaća zaposlenicima kojima se one plaćaju iz gradskog proračuna, pojasnio je Filipović.


Prihodi gotovo 40 milijuna veći


Pročelnik Upravnog odjela za financije Ante Mađerić iznio je podatak da su prihodi od poreza na dohodak 2025. godine u odnosu na 2021. godinu gotovo 40 milijuna eura veći.



 


– Ti prihodi rastu zbog rasta plaća i zaposlenosti. Ali isto tako rashodi za zaposlene u gradskom su proračunu u isto to vrijeme rasli za oko 40 milijuna eura.


Rasli su materijalni rashodi za 24 milijuna eura, za socijalni program izdvajaju se milijuni eura više nego 2021. godine, a za javne potrebe u kulturi i sportu sredstva su u četiri godine povećana za preko 100 posto.


Kada se sve zbroji, rashodi su u četiri godine rasli za 80 milijuna eura. Stvari su jednostavne, ako smanjujemo prihode, morat ćemo smanjivati i rashode, pojasnio je Mađerić.


Zelič: Evo zašto ćemo to podržati


Nebojša Zelič (Možemo) naglasio je da će njegova stranka podržati prijedlog gradonačelnika Filipovića jer je riječ o načelnom stavu za koji se Možemo zalaže od početka.



– Poreznim prihodima osiguravamo kvalitetne javne usluge i mi se za to zalažemo. HDZ se razbacuje poreznim stopama, ali u isto vrijeme ne želi smanjiti PDV od čega bi građani imali puno više koristi nego od smanjenja stopa poreza na dohodak.


Javne usluge financiraju se iz poreznih prihoda, a teško je vjerovati da će nekoliko desetaka eura koje će na godišnjoj razini građani dobiti utjecati da demografske trendove.


Neće nitko zbog toga doći živjeti u Rijeku, ali hoće ako ima kvalitetne javne usluge kojih nema bez adekvatnih poreznih prihoda. Opći prihodi moraju biti stabilni, progresivni i uravnoteženi.


Lako je HDZ-u tuđim prirezima i porezima po gloginjama mlatiti, pojasnio je Zelič.


Gradski parlament nastavio je raspravljati u istom tonu tijekom rasprave o nalazu Državne revizije o poslovanju za 2022. godinu. Državna revizija je, kao što je to godinama unatrag uobičajeno, dala uvjetno mišljenje.


Voditeljica unutarnje revizije Grada Rijeke Snježana Skočilić pojasnila je da Državna revizija može dati četiri moguća mišljenja, a da je ono za Grad Rijeku takvo da iz njega ne proizlazi da je gradska administracija i na koji način poslovala protivno propisima i zakonima.


Ostrogović: Filipović krivi čovjek na krivom mjestu


Josip Ostrogović (HDZ) mišljenja je da nalaz Državne revizije još jednom pokazao da je gradonačelnik Marko Filipović krivi čovjek na krivom mjestu.



– Priča se o najtransparentnijem gradu, a Grad Rijeka je preko 100 milijuna kuna krivo knjižio. Grad Rijeka ne trudi se oko naplate potraživanja, a riječ je o preko 20 milijuna eura.


Utvrđeno je da se izvanbilančni zapisi ne evidentiraju, a među njima su sudski sporovi. Pa tako i onaj koji Grad Rijeka vodi protiv tvrtki u vlasništvu kralja Korza, Mirka Pavičića.


Te su tvrtke raspolagale gradskim poslovnim prostorima na način da su ih davale u podzakup i na tome zarađivale milijune kuna.


Gradonačelnik nije imao saznanja o tome, ni za Karolinu Riječki ni za Pomery. Gradonačelnik ne zna ništa osim ako ga ne izvijesti Uskok ili mediji. Umjesto Grada Rijeke zarađuju na gradskim poslovnim prostorima privatne tvrtke.


Onda gradonačelnik pristaje na novi mehanizam koji su osmislile tvrtke u vlasništvu Mirka Pavičića – Jedna tvrtka drugoj prizna status pravnog sljednika pa dobije ugovor o zakupu, a gradonačelnik to prihvati.


Za tjedan dana nova tvrtka promijeni vlasnika. Ovakvim postupanjem se omogućava tvrtkama Mirka Pavićića da upravljaju gradskim poslovnim prostorima, upozorio je Ostrogović.


Riječka povijest bolesti


Iva Rinčić (Nezavisna) navela je da je u Rijeci povijest bolesti zvana dobijanje uvjetnih mišljenja od državne revizije dobila novo poglavlje što pokazuje da se nesposobnost gradske vlasti izdigla na novu razinu.



– Nadam se da to neće biti vječno i dobro bi bilo za SDP da postane oporba, rekla je Rinčić.


Vedran Vivoda dodao je da gradonačelnik Filipović i njegova administracija iz godine u godinu pokazuju ozbiljne manjkavosti, a koje onda popiše Državna revizija.


– Riječ je o potpunom manjku odgovornosti i kontrole nad gradskim financijama. Kreće se u realizaciju projekata bez koordinacije i plana, a o tome najbolje svjedoči projekt obnove Galeba.


Riječ je o financijskom debaklu za koji će se izdvojiti gotovo duplo više sredstava od prvotnog plana, realizacija kasni godinama i još uvijek ne znamo kada će taj projekt biti okončan.


Rijeka više nema vremena za prazna obećanja gradonačelnika Filipovića, poručio je Vivoda.


Filipović: Odgovorno upravljamo financijama


Gradonačelnik Filipović odgovorio je da on i gradska administracija posluju u skladu sa zakonima, a da to potvrđuje i Državna revizija.



– Uvjetno mišljenje kao Grad Rijeka imaju Porezna uprava, ministarstva, brojni gradovi, općine i županije. Puno preporuka Državne revizije smo prihvatili i primijenili.


Odgovorno upravljamo i raspolažemo proračunskim prihodima i rashodima. Na insinuacije o poslovnim prostorima ne želim odgovarati.


Podnio sam kaznene prijave protiv odgovornih osoba koje su spomenute, a u skladu sa saznanjima koje sam imao i kada sam ih dobio.


Pozivan gradske vijećnike da i oni podnesu kaznene prijave na što ih zakon obvezuje ako raspolažu saznanjima o nezakonitim radnjama.


Grad Rijeka nema ovlasti utvrđivati određene stvari, ali ima Porezna uprava. Mi smo sve zatražili i o tome postoji korespodencija.


Nalaz Državne revizije u biti je dobar, daje nam smjernice koje smo u jednom dijelu već proveli, zaključio je gradonačelnik.