"Pričaj mi..."

Gradska knjižnica Opatija poziva na književne susrete u povodu Mjeseca hrvatske knjige

NL

Jasen Boko

Jasen Boko



Gradska knjižnica Opatija s veseljem poziva na književne susrete koji će se održati idućeg tjedna u povodu “Mjeseca hrvatske knjige”. Tema ovogodišnjeg “Mjeseca hrvatske knjige” jest pripovijedanje, a sama se manifestacija održava pod sloganom “Pričaj mi…”


Stoga će nas u utorak, 29. listopada u 18:00 sati novinar, dramaturg, pisac, putopisac i pustolov Jasen Boko povesti na put “Od Dnjepra do Jadrana” i ispričati priču odakle su, kako i kada Hrvati došli na ove prostore.


U svom novom putopisu Jasen Boko putuje područjem od Poljske, Češke, Bjelorusije, Ukrajine, Moldavije, Rumunjske, Mađarske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Srbije sve do Jadranskog mora i arheoloških nalazišta prvih naseobina Hrvata.




Obilazeći mjesta na kojima su prema legendama živjeli stari Slaveni donosi nam najnovija saznanja povjesničara i arheologa o Hrvatima, Slavenima i Indoeuropljanima te otkriva koliko je toga još nejasno pa je ova knjiga putovanje kroz prostor i vrijeme.


Kao i uvijek u svojim knjigama Boko sjajno kombinira duhovite i zabavne dijelove izmišljajući primjerice svoju verziju o razilaženju Slavena iz prapostojbine s ozbiljnim društvenim i političkim stanjem u tim državama prepričavajući nam razgovore sa znanstvenicima i običnim ljudima na ulicama.


Već idući dan, u srijedu, 30. listopada u 18:00 sati predstavit ćemo zbirku kratkih priča “Samo da sve dobro prođe” autorice Aleksandre Filipović.


Predstavljanje će se održati u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog križa Opatija u sklopu njihovog programa za žene Liburnije liječene od raka dojke “Novi život”.


Predstavljanju će nazočiti Đana Pahor, ravnateljica GDCK i Senka Zec, voditeljica programa. Aleksandra Filipović je profesorica engleskog i hrvatskog jezika i književnosti, prevoditeljica, instruktorica joge – i književnica.


Piše pjesme i kratke priče, ali i duže prozne tekstove. Nakon romana prvijenca “Rizik od proljetnog mraza” objavljuje zbirku kratkih priča “Samo da sve dobro prođe” u Mozaikovoj biblioteci “Bura” koja koja okuplja etablirane i nove autore hrvatske književnosti.


Zbirka priča “Samo da sve dobro prođe” predstavlja Aleksandru Filipović kao novi, važan ženski glas u hrvatskoj književnosti!