Radovi

Uređuje se dječji park u Njivicama, pokraj “Plave terase”

Mladen Trinajstić

Foto Općina Omišalj

Foto Općina Omišalj



Nakon što je krajem siječnja u postupku javne nabave izabran najpovoljniji izvođač radova na jednoj od etapa projekta uređenja parka u Njivicama, na lokalitetu pored “Plave terase”, angažirani su građevinari prionuli poslu te u ugovorenome roku u djelo proveli planirane zahvate izgradnje, uređenja i opremanja mališanima namijenjenog kompleksa u tom naselju na području Općine Omišalj.


Kako je ovih dana predstavljeno od nadležnih službi tamošnje lokalne uprave, spomenuti je projekt sastavnica onog ponešto sveobuhvatnijeg programa rekonstrukcije luke otvorene za javni promet, obalnog puta, kupališta i parka, a koji se već neko vrijeme etapno provodi u tom otočnom turističkom mjestu.


Sukladno ugovoru kojeg je Općina Omišalj sklopila s izvođačem radova, a čija vrijednost s uključenim PDV-om premašuje iznos od 383 tisuća eura, u prvoj fazi ondje isplaniranih radova izvedeno je bilo uređenje zelenih površina, uređenje pješačkih i površina za boravak na otvorenom, uređenje i opremanje igrališta za djecu te pješačko povezivanje s kontaktnim površinama kao i s igralištu susjednim obalnim putem.




Izvedeni su i radovi na elektro i vodovodnim instalacijama te navodnjavanju. Prostor parka je, doznajemo od omišaljskih općinara, u prvoj etapi ondje provođenih radova izveden kaskadno, u tri razine definirane potpornim zidovima, a koje su međusobno povezane stazama, rampama i stubištima.



Glavne pješačke staze, kao i stube, izvedene su u kamenu, a one sporedne su omeđene rubnjacima te ispunjene kamenim agregatom. Parter zelenih površina u potpunosti je uređen.


Površine parka opremljene su vanjskom rasvjetom, paviljonima te vrtnim hidrantima i drugim potrebnim instalacijama za navodnjavanje, ali i spravama za igru djece.


Na dječjem igralištu izvršena je ugradnja lijevane sigurnosne antitraumatske podloge te su ugrađene dvije sprave: kombinirani toranj (svemirske tematike) te penjalica za djecu.


Ovih je dana na istom dječjem igralištu započela i druga faza njegova uređenja i opremanja, a rok izvođenja radova određen je do prvog dana ožujka iduće, 2025. godine.


U sklopu završne etape uređenja preostalog dijela tog njivičkog parka u narednim će se mjesecima tako izvesti uređenje dječjeg igrališta u površini 325 četvornih metara, na kojoj će također biti izvedena lijevana sigurnosna antitraumatska, odnosno gumena podloga.


Iz Općine Omišalj javnosti je predstavljeno i da će se na građevinskim zahvatima sad obuhvaćenom dijelu tog igrališnog kompleksa ugraditi čak sedam novih igrališnih sprava – vrtuljak, ljuljačka s dvije sjedalice i gnijezdom, mreža za ležanje, interaktivna panel ploča za didaktičku igru, dupla njihalica te dvije pojedinačne njihalice.


Također, u planu je i izvođenje kamenorezačkih radova koji obuhvaćaju izradu kamenog opločenja na površini od 150 kvadrata, postavu 11 novih LED rasvjetnih tijela te zahvati na hortikulturalnom uređenju parka, s ugradnjom navodnjavanja te nove vodovodne i oborinske infrastrukture.


Za ovaj projekt Općina Omišalj dobila je kapitalnu pomoć Primorsko-goranske županije u iznosu 20 tisuća eura, ali i Ministarstva regionalnog razvoja koje je to ulaganje podržalo sa 64 tisuće eura.