Jedno slovo puno znači

Vodič za razlikovanje retinola i retinala. Jedan je možda bolji za vašu kožu

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Priuštite se ispravnu beauty rutinu

Retinal i retinol su dva pojma koja ste vjerojatno čuli u vezi s proizvodima za njegu kože i tretmanima protiv starenja. Iako zvuče slično, postoje neke važne razlike između ta dva sastojka.


Donosimo objašnjenje o tome koja je razlika između retinala i retinola i otkrivamo koji je od ta dva najbolji za vašu kožu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli @moonglaze



Što je retinal?


Retinal, poznat i kao retinaldehid, je oblik vitamina A koji se prirodno pojavljuje u koži.


On je preteča retinola i koža ga lakše apsorbira i pretvara. Aktivni sastojak je najsnažniji retinoid koji je i najprijatniji za kožu.


Retinal je snažan antioksidans i igra važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu dovesti do preranog starenja kože. Potiče proizvodnju kolagena, poboljšava elastičnost kože i smanjuje pojavu finih linija i bora.


Što je retinol?


Retinol je još jedan oblik vitamina A koji se također nalazi u koži. Međutim, za razliku od retinala, retinol koža mora pretvoriti u retinal prije nego što može biti potpuno učinkovit.


Retinol se nalazi u mnogim proizvodima za njegu kože i često se koristi za liječenje akni, hiperpigmentacije i finih bora.


Ima slične prednosti kao retinal, ali njegovi učinci mogu biti nešto slabiji jer pretvorba u retinal zahtijeva vrijeme i energiju.


Dakle, oba su oblici vitamina A, ali postoje važne razlike između njih.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Beauty Treats (@beautytreatsco)



Učinkovitost


Za retinal se općenito smatra da je učinkovitiji.


Koža ga brže upija i ima jače antioksidativno djelovanje.


Studije su pokazale da čak i pri nižim koncentracijama retinal može biti jednako učinkovit kao i veće koncentracije retinola, pa ako tražite snažan sastojak protiv starenja, retinal bi mogao biti bolji izbor.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli PIA HARMACH (@piaharmach.kosmetik)



Podnošljivost


Druga važna razlika između retinala i retinola je njihova podnošljivost.


Često se smatra da se retinal bolje podnosi jer je nježniji za kožu i može izazvati manje nuspojava.


Retinol, s druge strane, može izazvati iritaciju kože, crvenilo i ljuštenje, osobito ako se koristi u većim koncentracijama.


Ako imate osjetljivu kožu ili nikada prije niste koristili proizvod s retinolom, retinal bi mogao biti sigurnija opcija.


Dostupnost i cijena


Retinal nije tako široko dostupan kao retinol i stoga ga je malo teže pronaći.


Međutim, dostupan je u nekim visokokvalitetnim proizvodima za njegu kože i može se kupiti online ili u specijaliziranim trgovinama.


Cijena proizvoda s retinalom može biti malo viša od proizvoda s retinolom jer se smatra učinkovitijim. No, važno je napomenuti da je pri odabiru proizvoda učinkovitost i kvaliteta sastojaka važnija od cijene.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli PIA HARMACH (@piaharmach.kosmetik)



Primjena i savjeti


Ako odlučite dodati retinal ili retinol svojoj rutini njege kože, morate imati na umu nekoliko stvari.


Oba sastojka mogu učiniti kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost, stoga je važno uvijek koristiti kremu za sunčanje širokog spektra s najmanje SPF 30.


Počnite s nižom koncentracijom retinala ili retinola i polako je povećavajte kako bi se vaša koža naviknula na aktivni sastojak. Najbolje je koristiti proizvode navečer i dobro hidratizirati kožu kako biste izbjegli moguće isušivanje.


I retinal i retinol učinkoviti su sastojci protiv starenja koji se često koriste u njezi kože.


Retinal se često smatra jačim i bolje se podnosi, dok retinol može biti malo pristupačniji i dostupniji.


Odabir između ova dva ovisi o vašim individualnim potrebama i tipu kože. Ako niste sigurni koji je proizvod najbolji za vas, trebate se posavjetovati s dermatologom koji vam može dati informiranu preporuku.