Riječki pisac

Znanstveni skup o Osvaldu Ramousu u srijedu u riječkoj Gradskoj vijećnici

Sandy Uran

Osvaldo Ramous / Foto Stav.com

Osvaldo Ramous / Foto Stav.com

Opus njegova svestranog umjetničkoga djelovanja obuhvaća pjesništvo, prozu, dramu, kritiku, prevođenje...



U srijedu 30. listopada s početkom u 9 sati u Gradskoj vijećnici održat će se međunarodni znanstveni skup naslovljen »Quei ‘tempi senza misura’ di Osvaldo Ramous«.


Pozdravne govore održat će Melita Sciucca, Francesco Papetti, Corinna Gerbaz Giuliano te predstavnici lokalnih vlasti i institucija.


Na skupu će sudjelovati govornici koji će govoriti o različitim aspektima rada i života poznatog riječkog pisca, između ostalih: Elvio Guagnini, Francesco De Nicola, Cristina Benussi, Sanja Roić, Corinna Gerbaz Giuliano, Maja Đurđulov, Damir Grubiša, Ilona Fried, Martina Sanković Ivančić, Marinko Lazzarich, Diego Zandel, Gianna Mazzieri-Sanković, Ariana Paljuh, Robert Predovan.




Tijekom skupa bit će predstavljeno i posebno dvojezično izdanje »I figli della cometa e prose sparse di Osvaldo Ramous« koje potpisuju Melita Sciucca, Gianna Mazzieri-Sanković i Damir Grubiša.



U poslijepodnevnim satima s početkom u 18 sati u Zajednici Talijana Rijeka bit će upriličeno predstavljanje zbornika radova posvećenih Enricu Morovichu o kojem će govoriti Maja Đurđulov, Martina Sanković Ivančić, Gianna Mazzieri-Sanković i Corinna Gerbaz Giuliano.


Tijekom večeri održat će se i projekcija filma »Osvaldo Ramous poeta solitario« kojeg potpisuje Rosanna Turcinovich Giuricin.


Skup je organizirao Odjel talijanistike Filozofskog fakulteta u Rijeci u suradnji s Udrugom Talijana Fiumana u svijetu i Zajednicom Talijana Rijeka.


Osvaldo Ramous je fijumanski pisac koji je pisao na talijanskom jeziku. Rođen je u Rijeci 11. listopada 1905. godine, a preminuo je 2. ožujka 1981. godine.


Opus njegova svestranog umjetničkoga djelovanja obuhvaća pjesništvo, prozu, dramu, kritiku, prevođenje, režiju, uredništvo, novinarstvo.


Nakon Drugog svjetskog rata, koji je u Rijeci obilježen egzodusom Fijumana, odlučuje ostati u rodnome gradu. Postaje članom uprave riječkog kazališta.


U periodu od 1946. i 1961. godine bio je ravnatelj Talijanske drame. Za svoja djela dobiva brojne nagrade, a iz književnog opusa svakako valja izdvojiti romane »I gabbiani sul tetto«, koji je preveden na hrvatski jezik pod naslovom »Galebovi na krovu«, te »Il cavallo di cartapesta« koji ima i hrvatsku inačicu »Konj od prešanog papira«.