PMI

Poslovna aktivnost u eurozoni stagnirala i u listopadu

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Vedran Karuza



Poslovna aktivnost u eurozoni stagnirala je i u listopadu, uz slabu domaću i inozemnu potražnju unatoč tek minimalno višim cijenama, pokazalo je u četvrtak izvješće S&P Globala.


Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u listopadu za 0,1 bod i iznosio je 49,7 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB), koja sastavlja izvješća za S&P Global.


Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a one više njihov rast.




“Eurozona u osnovi stagnira, uz tek marginalni pad gospodarske aktivnosti drugi mjesec zaredom. Industrija je ponovo bilježila pad koji je uglavnom neutraliziralo blago povećanje u uslužnom sektoru”, rekao je glavni poslovni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.


Potražnja je ponovo oslabila, peti mjesec zaredom, utvrdio je HBOC, istaknuvši da su domaći i inozemni klijenti naručivali manje robe i usluga, unatoč tek neznatno višim cijenama.


Uslužni sektor trenutno ‘drži’ gospodarstvo na ‘pozitivnoj nuli’, ali kompanije zbog slabe potražnje i iscrpljenih knjiga starih narudžbi gotovo više i ne zapošljavaju nove radnike.


“Pravo je pitanje može li kombinacija viših plaća i slabije inflacije oživjeti osobnu potrošnju i osigurati uslužnim tvrtkama prijeko potreban poticaj”, naglasio je HCOB-ov ekonomist.


U takvom su okruženju očekivanja poslovnih čelnika ponovo pogoršana, kliznuvši na najnižu razinu u gotovo godinu dana, pokazalo je istraživanje.