MO

Otvorena izložba fotografija “Suton nad Pećinama” Dinka Jurjevića

Vladimir Mrvoš

Dinko Jurjević i Željko Ševerdija predsjednik MO Pećine / Foto Vladimir Mrvoš

Dinko Jurjević i Željko Ševerdija predsjednik MO Pećine / Foto Vladimir Mrvoš



U prostorima Mjesnog odbora Pećine otvorena je izložba pejzažnih fotografija pod naslovom “Suton nad Pećinama”, autora Dinka Jurjevića.


Bio to sumrak ili suton, naziv je djelomično netočan jer ona obuhvaća i zalazak sunca, kao i prizore neposredno nakon njegova zalaska.


U kombinaciji s oblacima povremeno nastaju spektakularni zalasci sunca s intenzivnim bojama koje se ponekad čine nestvarnima.




Teško je ne zastati i uživati u prizoru. Pored lijepog pogleda Pećinari su ponosni i na svoje plaže i na svoj drvored. Stare vile uz more i modernije peterokatnice na gornjoj ulici.


Ali i četiri nebodera, željeznička stanica, osnovna škola, dječji vrtić i najveći trgovački centar u tom dijelu grada. Tu su još i mala industrijska zona, dva parka i hotel sa 4 zvjezdice.


Zatim crkva koja širi svoje kapacitete. Posebno mjesto zauzima Škola primijenjene umjetnosti Rijeka, koja Pećinama daje poseban ugođaj prisutnosti mladih umjetnika.


Sve fotografije snimljene su mobitelom iPhone 12 pro. Za uređivanje fotografija nije korišten photoshop ili neki drugi program, već su napravljene manje korekcije koje nudi standardna varijanta iPhonea.


Cilj je bio zabilježiti trenutak koji je autora zaokupio. Na izložbi će biti izloženo 14 fotografija dok ih autor ima mnogo više.


Dinko Jurjević kao fotograf, s lakoćom naglašava atmosferske efekte u romantičarskom pristupu krajolika kao da mu je bio uzor John Constable, slavni britanski slikar, kaže prof. Veljko Troha