Priznanje

Krk postao prvi “Zero Waste” otok u Hrvatskoj

Mladen Trinajstić

Foto Ponikve

Foto Ponikve

Veliko priznanje "zlatnom otoku" nakon višegodišnjeg truda na planu implementacije strategije smanjenja otpada



Otok Krk sad je i službeno postao prvim »Zero Waste« otokom u Hrvatskoj i drugim takvim otokom u svijetu.


Taj laskavi certifikat je nakon višegodišnjeg truda koji su otočani iskazali na planu implementacije strategije smanjenja otpada i tranzicije prema kružnom gospodarstvu Krku sad i formalno potvrdila organizacija Zero Waste Europe, i to kao rezultat rada svih jedinica lokalne samouprave na Krku i njihova zajedničkog komunalnog društva Ponikve eko otok Krk.


Istovremeno, Hrvatska turistička zajednica pokrenula je projekt razvoja održivog turizma pod nazivom »Hrvatska prirodno tvoja – Croatia Naturally Yours« koji za cilj ima jačanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša, prostora i klime.




Kroz ovaj projekt Hrvatska se želi pozicionirati kao inovativna i održiva turistička destinacija koja odgovorno upravlja svojim resursima. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te Hrvatskom turističkom zajednicom.



TZ otoka Krka, u suradnji s komunalnim društvom Ponikve eko otok Krk, provodi lokalnu inicijativu u sklopu ovog projekta, a ona uključuje sadnju deset stabala malolisne lipe.


Riječ je o listopadnom drveću s karakterističnim srcolikim listovima, čiji će bogati nektar privući pčele i druge kukce, čime se pridonosi ekološkoj ravnoteži i očuvanju prirode, predstavila nam je čelnica TZ-a otoka Krka Majda Šale.


Stabla će biti posađena uz državnu cestu D102, na potezu između Krka i Baške, u blizini reciklažnog dvorišta Treskavac. Svečana sadnja lipa održat će se u srijedu 30. listopada, s početkom u 10 sati, na lokaciji uz to otočno reciklažno dvorište.


Istog će dana u Velikoj vijećnici Grada Krka s početkom u 11 sati biti upriličena i svečana dodjela Zero Waste certifikata.


Pristupanjem međunarodnoj strategiji Zero Waste i postizanjem statusa Zero Waste otoka čelnici otočnih lokalnih jedinica i njihova zajedničkog komunalnog društva odlučili su svoj otok pokušati učiniti još prepoznatljivijim primjerom dobre prakse te uzornim modelom u Hrvatskoj, ali i šire.