Sanacija

Janaf financira obnovu 2,7 kilometara ceste Križišće-Melnice

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vijednost radova je 1,35 milijuna eura, pri čemu je Janaf osigurao 1,3 milijuna, a preostalih 50 tisuća eura ŽUC



Na području Grada Bakra u tijeku je sveobuhvatna sanacija kolnika i izgradnje oborinske odvodnje, na dionici županijske ceste ŽC 5068, Križišće – Melnice, između bunkera iznad naselja Križišće i Janafove pumpne stanice Melnice.


Ukupna vrijednost investicije je 1,35 milijuna eura, pri čemu je najveći dio sredstava osigurao Janaf, u iznosu od 1,3 milijuna eura, dok je preostali dio od 50 tisuća eura osiguran iz poračuna za izvanredno održavanje cesta Županijske uprave za ceste (ŽUC) Primorsko-goranske županije.


Završetak na proljeće


Radovi su započeli polovicom kolovoza, trajat će do potkraj ožujka iduće godine, a kako napreduju, danas su provjerili ravnatelj ŽUC-a Robert Maršanić, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a Izabela Linčić Mužić, bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, direktor Sektora Zaštite i sigurnosti u Janafu Ivan Cvitanović te predsjednik uprave GP-a Krk, izvođača radova, Sanjin Purić.




Obnovljena prometnica bit će, prema Maršanićevim riječima, znatno šira od postojeće, a osim sanacije kolnika i izgradnje oborinske odvodnje, na njoj će se izgraditi i ugibališta, bit će postavljene nove zaštitne ograde te sanirani potporni zidovi i zidovi za zaštitu od odrona kamenja na inače iznimno zahtjevnom i strmom terenu.



– Iznimno smo zahvalni jer je Janaf prepoznao važnost ove prometnice te su odlučili financirati njenu obnovu, za što Županijska uprava za ceste naprosto nema dovoljno sredstava. Sanirat će se oko 2,7 kilometara ceste, za koju će neki možda reći da nije važna, ali važna je ne samo za Janaf, nego i za lokalno stanovništvo i za turiste koji ovamo dolaze.


Ovdje ćemo dobiti jednu kvalitetnu, široku i asfaltiranu prometnicu. Vjerujem da ćemo u idućim godinama iznaći sredstva i nastaviti sa sanacijom ostalih dionica ove ceste, rekao je Maršanić.


Društveno odgovorni


Cvitanović je istaknuo važnost prometnice za poslovanje Janafa i pumpne stanice Melnice, bez koje ne bi bilo transporta naftovodom.


– Naši zaposlenici svakodnevno ovdje dolaze na posao, a moramo osigurati i pristup servisnim službama, interventnim postrojbama i zbog toga smo krenuli s ovom inicijativom prema Županijskoj upravi za ceste, da pokrenemo kvalitetnu rekonstrukciju ove prometnice pri čemu snosimo najveći dio troškova.


Ovo je još jedan u nizu projekata koji potvrđuju da se Janaf u svom poslovanju vodi načelima društvene odgovornosti, nastojeći prepoznati potrebe lokalne zajednice u kojoj Društvo djeluje, rekao je Cvitanović.


Pročelnica Izabela Linčić Mužić je kazala kako je riječ o važnoj cesti, iako je relativno udaljena od urbanih središta.


– Ove jeseni je na županijskim cestama otvoreno ukupno devet projekata, od kojih je ovaj najznačajniji i najveći. Konkretno se ne odnosi na naše sugrađane, ali povezuje crpnu stanicu Janafa te zahvaljujemo toj tvrtki na doniranju sredstava, kao i Gradu Bakru na suradnji.


U Županijskoj upravi za ceste proveli smo javnu nabavu, prethodno smo i pripremili dokumentaciju, a to je i dalje naša zadaća vezano za daljnja povezivanja dijelova naše županije, rekla je Linčić Mužić.


Bakar spreman sudjelovati


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić kazao je kako obnovu županijske ceste Križišće – Melnice zagovara već punih dvadeset godina, dodajući kako je Grad Bakar spreman financijski sudjelovati u njenoj rekonstrukciji.


– Prvi dogovori s Janafom bili su postignuti još tada, u međuvremenu je izrađena dokumentacija, a upravi Janafa zahvaljujem na tome što su se držali dogovora.


Mogu reći da je i Grad Bakar spreman ispuniti svoju davno preuzetu obavezu i financirati trećinu obnove cijele ceste, koja jest županijska, ali smo, kao i Janaf, spremni osigurati svoj dio sredstava te i od županije očekujemo isto, kako bi cesta bila u cijelosti obnovljena, jer ovo je jedan od ključnih pravaca, s obzirom na to da ovuda prolazi i trasa naftovoda, kao i plinovoda.


Ovaj dio ulaganja iznosi 1,35 milijuna eura, očekujem da bi ulaganja županije trebala biti nešto manja od toga, a preostali dio, koliko god bude koštao, Grad Bakar će ta sredstva osigurati, rekao je Klarić.