Prijem u PGŽ

33. obljetnica 138. brigade: Gorani su iz rata izašli bez ijedne mrlje

Ingrid Šestan Kučić

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević



Gorani su iz rata izašli bez ijedne crne mrlje. Nažalost, kroz pet godina ratovanja poginulo je 15 pripadnika brigade, a njih 220 bilo je ranjeno, istaknuo je ratni zapovjednik 138. brigade HV-a Miljenko Balen na današnjem primanju Primorsko-goranske županije održanom u povodu 33. obljetnice te brigade.


Predstavnike Kluba Goranskih risova primili su zamjenica župana Marina Medarić i savjetnik za civilno društvo Zlatko Mihelec, a zahvaljujući se na svemu učinjenom, kao i na svemu što još kao aktivni pripadnici zajednice i dalje čine, Medarić je kazala da su obljetnice prilika i za prisjetiti se važnih trenutaka koji se i danas pamte.


Osvrćući se na ratni put brigade, Balen je istaknuo da je najznačajnija akcija bila zauzimanje vojarni u Delnicama čime se došlo do prijeko potrebnog oružja i municije u Hrvatskoj. Brigada je provela i četiri godine na ličkom ratištu, a sudjelovala je i u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja.




– Moramo uvijek ponavljati vrijednosti koje smo dali u Domovinskom ratu, jer da nije tih vrijednosti, danas ne bismo imali Hrvatsku koju imamo. Vojarna je bila velika prepreka, jer u njoj se nalazilo oko 200 ljudi.


To je bila kompletna akcija, koja je dobro uspjela. U dva skladišta i u vojarni bilo je više od 10 tona eksploziva i oružja, ali država nikada nije Delnicama i Gorskom kotaru zahvalila za tu akciju, napomenuo je Balen.


Djelovanje u mirnodopskom razdoblju, dodao je predsjednik Kluba Goranskih visova Željko Sokol, brigada je nastavila kroz Klub s glavnom aktivnošću očuvanja vrijednosti Domovinskog rata te pomaganja članovima brigade i njihovim obiteljima.


Kao dva najvažnija projekta istaknuo je uređenje spomen-sobe 138. brigade HV-a i planinarske obilaznice Putovima 138. brigade HV-a, zahvalivši pritom Primorsko-goranskoj županiji na potpori u njihovoj realizaciji.


– Naš je cilj okupljanje pripadnika 138. brigade radi razvijanja, promicanja i poticanja očuvanja tradicije naše brigade, kazao je Sokol.


Primanju su prisustvovali i predsjednik ogranaka Skrad Josip Lisac te članovi predsjedništva Darko Kolenc, Boris Lisac i Milivoj Diklić, a najavljen je i dvodnevni program obilježavanja 33. obljetnice koji će se odvijati u Delnicama.


U nedjelju, 27. listopada održat će se sveta misa i polaganje vijenaca, a dan nakon, središnja svečanost na Trgu 138. brigade, a sudjelovanje su najavile brojne delegacije te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.