Grad Rijeka

Prijem za pripadnike Civilne zaštite koji su pomagali u BiH: Ne poznaju ni vjeru, ni naciju, ni boju kože

Vladimir Mrvoš

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević

Treba naglasiti da je riječ prvenstveno o volonterima koji su bili spremni krenuti u akciju čak i prije službenog poziva koji su dobili, i ostaviti svoje obaveze i obitelji kako bi pomogli drugima, rekao je Darko Majstorović



Salon Grada Rijeke danas je bio pun pripadnika Civilne zaštite. Nije bila u pitanju nikakva elementarna nepogoda, ni vježba, već prijem gradonačelnika Marka Filipovića za pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite – Rijeka i Civilne zaštite Grada Rijeke, koji su sudjelovali u akcijama traganja i spašavanja na poplavama pogođenom području Bosne i Hercegovine.


Uz dvadeset troje sudionika akcije iz Rijeke, uz gradonačelnika Filipovića, na prijemu su bili prisutni pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković, savjetnik za zaštitu i spašavanje i obrambene pripreme u Gradu Rijeci Goran Šarić, voditelj Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite – Rijeka Siniša Badovinac, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Ermina Duraj, pomoćnik ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite RH Darko Majstorović i zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH Mladen Vinković.


Poziv mladima


Nakon što je Bosna i Hercegovina uputila zahtjeve za međunarodnom pomoći saniranja posljedica poplava i klizišta na području Jablanice, Fojnice, Kiseljaka, Vareša i Butorović Polja putem Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, Republika Hrvatska uputila je samodostatni tim za traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite u sklopu koje je u akcijama sudjelovao i dio Postrojbe za spašavanje iz ruševina Civilne zaštite Grada Rijeke s potražnim psima Hatchijem i Garminom.





– Hvala vam na vašem radu i doprinosu, ne samo u ovoj posljednjoj situaciji u susjednoj Bosni i Hercegovini, već i u svim drugim akcijama koje zahtijevaju vaše znanje, spremnost i obuku. Vaša uloga u osiguravanju sigurnosti zajednice je neprocjenjiva, a vaše djelovanje izvan granica našeg grada potvrđuje važnost međunarodne solidarnosti i suradnje.


Nadam se da će se u budućnosti neki od naših sugrađana priključiti Civilnoj zaštiti Grada Rijeke, rekao je Filipović.


Pročelnica Duraj također je zahvalila pripadnicima Civilne zaštite.



 


– Još jednom ste pokazali veliku razinu spremnosti i znanja, međutim za ono što vi radite, treba imati i veliko srce, što ste i ovoga puta pokazali. U svom radu spremni ste se suočiti s opasnostima kako biste pomogli drugima i to je nešto što treba isticati i cijeniti, rekla je Duraj.


Veliki doprinos Rijeke


Darko Majstorović napomenuo je da je Rijeka dala veliki doprinos akciji u BiH.



– Ideja Državne intervencijske postrojbe je da pruži pomoć i drugim državama, tako da smo do sada sudjelovali i u akcijama u Albaniji i Turskoj, a na ovoj posljednjoj u BiH, uz kolege iz drugih sastavnica, veliki obol dala je upravo ekipa iz Rijeke.


Zahvaljujemo se na ovom prijemu i nadam se da će i to biti poticaj drugima da se uključe u program civilne zaštite. Valja naglasiti da je ovdje prvenstveno riječ o volonterima koji su bili spremni krenuti u akciju čak i prije službenog poziva koji smo dobili. Bili su spremni ostaviti svoje obaveze i obitelji kako bismo pomogli drugima, rekao je Majstorović.


Siniša Badovinac rekao je kako mu je bila čast predvoditi »reprezentaciju za spašavanje« u ovoj akciji.



– Civilna zaštita ne poznaje ni vjeru, ni naciju ni boju kože, što se u ovoj situaciji još jednom pokazalo. Akcija je bila zahtjevna jer je bilo potrebno znanje i za spašavanje iz ruševina i iz poplava, a radili smo s kolegama iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i domaćine iz Bosne i Hercegovine.


Veliku ulogu, možda i najvažniju, tu su odigrali naši potražni psi, Hatchi i Garmin, koji su važni članovi našeg tima, zaključio je Badovinac.



Pripadnici Civilne zaštite dobili su prigodne darove, a nisu zaboravljeni ni potražni psi Hatchi i Garmin, koji su dobili poslastice za pse, kost za žvakanje i pseće kolačiće.