30. izdanje

Najavljeno iznimno bogato jubilarno izdanje pulskog festivala Sa(n)jam knjige u Istri

Vanesa Begić

Foto Ida Skoko

Foto Ida Skoko

Priprema se stotinu i više programa. Bit će to iznimno bogato izdanje, uz knjige kao središte svega, bit će tu i izvrsne izložbe, koncerti, kazališni programi i sadržaji za djecu i mlade



Na konferenciji za novinare u Kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja najavljen je bogat program 30. Sa(n)jam knjige u Istri – Pulskog festivala knjiga i autora koji će se održati od 29. studenoga do 8. prosinca, te su predstavljeni važni programi nastali partnerskom suradnjom s pulskim institucijama u kulturi.


O tome su govorili Gorka Ostojić Cvajner, povjesničarka umjetnosti i vlasnica galerije Cvajner, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Tanja Miličić, direktorica Javne ustanove Pula Film Festival, Eros Čakić, savjetnik za likovnu i galerijsku djelatnost Grada Pule te Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.


Mikrokozmos


– Identitetska tema »Mikrokozmos« u središtu je obljetničkog 30. Sajma. Za ovogodišnje, jubilarno izdanje manifestacije pripremamo stotinu i više programa, bit će to iznimno bogato izdanje, uz knjige kao središte svega, bit će tu i izvrsne izložbe, koncerti, kazališni programi i drugi sadržaji, dakako uz brojne sadržaje za djecu i mlade.




Već prvoga dana predstavit će se nizozemski filozof Rob Riemen s knjigom »Umijeće postajanja čovjekom«, uz razne druge programe – od hommagea našem nezaboravnom Franku Lukežu prvoga dana, potom hommagea Luki Paljetku, te Žarka Paića koji predstavlja svoju novu »Knjigu lutanja«, Tamare Obrovac, zatim talijanske autorice koja se bavi pitanjima migracije Donatelle di Cesare – a programi Sajma korespondiraju s aktualnim trenutkom – pa sve do premijere djela kao i gostovanja istarskih autora poput Erica Ušića, Igora Grbića, Egidia Ivetića i programa posvećenog Predragu Luciću.


Gošća Doručka s autorom, a možda je uspijemo nagovoriti i da zapjeva »a cappella«, bit će i legendarna Tereza Kesovija. I ove godine čvrstu programsku okosnicu Sajma čine moćne žene: irska književnica Elaine Feeney predstavlja roman »Kako se gradi brod« (nominacija za Nagradu Booker), a Karolina Ramquist, jedna od najutjecajnijih švedskih spisateljica i feministica, knjigu »Žena medvjed«.


Nada Gašić u programu Moć žene predstavlja »Četiri plamena, led«, a premijeru na Sajmu imat će i »Nevini« Ene Katarine Haler. Na okruglom stolu »Rodni mikrokozmosi« sudjelovat će filozofkinja i društvena teoretičarka Alenka Zupančić, teoretičarka feminizma, sociologinja Biljana Kašić, autorica i književna kritičarka Ana Schnabl i Leonida Kovač.


Ova tema ukazuje i na aktualni trenutak Istre, kroz novi program Histrokozmosa Sakramenske, a gošće su moćne žene Istre Evelina Rudan, Sunčica Mustač, Đurđica Orepić i Tamara Obrovac, kazala je Magdalena Vodopija ističući i gostovanje brojnih drugih važnih autora poput Predraga Fincija, kao i Aljoše Pužara koji će biti ovoga puta i u ulozi autora.


Izložbe


Gorka Ostojić Cvajner najavila je izložbu Antonie Rusković Radonić u galeriji Cvajner 5. prosinca u 12.30, što je dio programa Histrokozmos/Konavle – zemlja gost. Eros Čakić najavio je izložbu »Fragmenti kaosa« Tanina Liberatorea 3. prosinca u 21 sat u Gradskoj galeriji Pula. Drugoga dana Sajma, 30. studenoga u 21 sat, u Svetim Srcima bit će otvorena izložba Mauricia Ferlina »Memento momenta«, što je Vodopija ocijenila kao jedan od vrhunaca ovogodišnjeg izdanja.


Gost Sajma, najavljeno je, bit će i rumunjsko-američki filozof Costica Bradatan, koji će predstaviti knjigu »U slavu neuspjeha: Četiri lekcije iz poniznosti«. Istaknuta intelektualka, povjesničarka Dubravka Stojanović, predstavit će knjigu »Prošlost dolazi«.


Aktualne teme


Aktualne teme, uključujući i političku situaciju, Sajam će promišljati u programu Slavenski đardin, a gosti su ukrajinski pisac Andrij Ljubka s knjigom »Karbid« i ruski disident, veliki Putinov oponent, dobitnik »Ruskog Bookera« Mihail Šiškin koji će predstaviti knjigu »Moja Rusija: Mir ili rat?«.


Okrugli stol »Mikrokozmosi umjetnika« okupit će velika autorska imena – Ramba Amadeusa, filozofa Predraga Fincija, koreografa, redatelja i plesnog umjetnika Matiju Ferlina, a ovu temu Sajam publici predstavlja kroz brojne književne premijere.


– Svakako treba izdvojiti dolazak nove europske književne zvijezde Olivera Lovrenskog, koji romanom »Kad smo bili mlađi« sjajno ocrtava mikrokozmos svoje generacije. Premijere svojih romana imaju autori koji su obilježili povijest Sajma: Dragan Velikić predstavlja »Bečki roman«, s novom knjigom »Nada« dolazi Ante Tomić, putopisni roman »Pucanj u prazno« predstavlja Vladislav Bajac, a »Divlji kvas« Ivica Đikić. Tu je i Smojin »Libreto o našem malom portu«, koji je priredio Boris Dežulović, najavila je Vodopija.


U programu Bookstan Boro Kontić i Sejo Sexon, legende Top liste nadrealista i Zabranjenog pušenja, predstavit će knjigu »Pamtim kao da je bilo nekad«. Na programu je i predstavljanje grafičkog romana »Nekropola« mladog tršćanskog umjetnika Jurija Devetaka nastalog prema autobiografskom romanu Borisa Pahora.


Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula ove će godine biti domaćin audiovizualnog performansa »Propulzor. Partitura za brod ‘Galeb’« Alena i Nenada Sinkauza, Andree Matoševića, Vladislava Kneževića, Miodraga Gladovića i Maria Kalogjere. Uz to, uoči Sajma 16. studenoga, u Galeriji »Vincent iz Kastva« bit će otvorena izložba »Dnevnik glumca« Livija Badurine.