Sufinancirani projekti

Uspješno zatvoren prvi Švicarsko-hrvatski program suradnje. Puno je značio za Delnice, Fužine i Brod Moravice

Portal Novi list



Predstavnici Švicarske konfederacije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Hrvatskih voda i lokalne samouprave obišli su danas sustav vodoopskrbe i odvodnje grada Delnica te općina Fužina i Brod Moravice, projekte sufinancirane sredstvima iz prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.


Povod za posjet Gorskom kotaru je predstavljanje rezultata projekata te završetak prvog i početak drugog Švicarskog doprinosa u području kohezije za Hrvatsku. Nakon konferencije sudionici su posjetili i sajam projekata iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u sklopu prvog Švicarskog doprinosa koji se održavao također u Delnicama.


„Švicarsko-hrvatski program suradnje u prvom Švicarskom doprinosu osmišljen je s dva primarna cilja: smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije i jačanje bilateralne suradnje sa Švicarskom Konfederacijom.




Ponosna sam što smo uspješno iskoristili 42,7 milijuna švicarskih franaka bespovratnih sredstava iz prvog doprinosa te kroz 11 provedenih projekata doprinijeli održivom ekonomskom i socijalnom razvoju područja u kojima su se provodili.


Dok zaključujemo ovu prvu fazu suradnje sa švicarskim partnerima, u okviru drugog Švicarskog doprinosa vrijednog 45,7 milijuna švicarskih franaka već smo pokrenuli programe namijenjene istraživanju i civilnom društvu, a uskoro ćemo pokrenuti i nove programe upravljanja vodama, kao i palijativne skrbi.


Oni pokazuju trajnu predanost Švicarske podršci razvoju Republike Hrvatske i našoj bilateralnoj suradnji, a na naučenim lekcijama i partnerstvima iz dosadašnje suradnje temeljit ćemo naše napore i u nadolazećim projektima“, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić, zahvalivši svim programskim partnerima na doprinosu ovoj priči o uspjehu.



„Švicarska Konfederacija prepoznala je upravo Gorski kotar, područje koje je nalik Švicarskoj, a nije imalo vodno-komunalni standard kakav ima Švicarska Konfederacija, te je odlučila pomoći. Time je osigurala bolji život za stanovnike ovoga kraja“, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, dodavši kako je zahvaljujući dobrim učincima u prvom Švicarskom doprinosu na području Gorskog kotara osigurano 23 milijuna švicarskih franaka po drugom Švicarskom doprinosu.


Drugi Švicarski doprinos predstavlja nastavak uspješne provedbe projekata u sklopu prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, gdje su već vidljivi brojni pozitivni rezultati. Zakon o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije stupio je na snagu 17. svibnja 2023. godine.


Time su ostvareni preduvjeti za korištenje 45,7 milijuna švicarskih franaka u okviru drugog Švicarskog doprinosa. Razdoblje provedbe projekata je od 2019. do 2029. godine.


„Uspješna provedba ovih projekata značajno utječe na društvo poboljšanjem ključnih infrastruktura, poticanjem inovacija te podizanjem kvalitete života stanovnika. Gledajući u budućnost, do 2029. godine cilj je dodatno unaprijediti kvalitetu života te podržati održivi ekonomski razvoj osiguravanjem pitke vode visoke kvalitete u Gorskom kotaru.


Ulaganja u infrastrukturu otpadnih voda igrat će važnu ulogu u očuvanju podzemnih i površinskih voda te zaštiti okoliša u regiji“, rekao je veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, Urs Hammer.



“Sretna sam što uspješno privodimo kraju naš zajednički poduhvat i vjerujem da ćemo svi biti zadovoljni rezultatima jer građani to već sada osjete”, rekla je gradonačelnica Grada Delnica, Katarina Mihelčić.


Projektima vodoopskrbe i odvodnje na području Gorskog Kotara unaprjeđuje se vodna infrastruktura stanovnika grada Delnice te općina Fužine i Brod Moravice, čime se također doprinosi očuvanju vodnih resursa i očuvanju okoliša na tom području.


Ukupno je do sada na projektu izgrađeno i rekonstruirano 60 km vodoopskrbnih cjevovoda, 25 vodnih građevina (vodospreme i crpne stanice), a na sustavu odvodnje otpadnih voda izgrađeno je više od 26 km kolektora, 28 crpnih stanica dok su u izgradnji dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda drugog stupnja pročišćavanja, jedan kapaciteta 2.400 ES i drugi kapaciteta 1.800 ES.


Izvedeno je 812 vodoopskrbnih priključaka i 1.208 priključaka na sustav odvodnje. Svi radovi na projektima bit će gotovi do kraja godine, osim što će uređaji za pročišćavanje otpadnih voda biti u probnom radu tijekom 2025. godine.


Ugovorena vrijednost projekata iznosi 30,8 milijuna eura, od čega je švicarski doprinos 19,1 milijun eura, doprinos Hrvatskih voda 8,6 milijuna eura, a 3,1 milijun eura iznosi lokalna komponenta.


Osim Delnica, Fužina i Brod Moravica, koji su dobili priliku proteklih godina, u novom razdoblju Švicarska će uložiti u projekte poboljšanja vodoopskrbe i energetske učinkovitosti i u drugim naseljima na području Gorskog kotara.