Najavljen bogat program

Manifestacija Matuljicious/Matuljišs donosi brojna gastro, edukativna i outdoor događanja

Alenka Juričić Bukarica

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Ručak za već od 25 eura po osobi, radionica izrade jogurta  kefira, kušanje piva ili vina, a za one željne aktivnosti na zraku, tura na električnom biciklu uz vodiča, okrjepu i ručak… Dio je to bogatog programa manifestacije Matuljicious/Matuljišs koja će u brojnim ugostiteljskim objektima, OPG-ovima i kod ostalih domaćih proizvođača kroz čitav studeni donijeti brojne pogodnosti za posjetitelje. Naime, kako je danas najavljeno na press konferenciji u Stanciji Kovačići u Rukavcu, program Matuljiciousa/Matuljišsa kroz cijeli studeni donosi raznovrsna događanja iz područja gastronomije, edukacije i outdoor aktivnosti pa će tako posjetitelji imati priliku uživati u autentičnim okusima i mirisima, sudjelovati u zanimljivim radionicama, te doživjeti prirodne ljepote i kulturnu baštinu Matulja i okolice. U predstojeće izdanje manifestacije Matuljicious uključeni su tako Oštarija Fiorin, Stancija Kovačići, Carpe Diem, Mala Riba, Caffe Benin, Zvončarnica, OPG Dokozić, OPG Ružić, Pivovara Morčić, Winery Kapić, Suza Croatian Spirit, OPG Pčelarstvo Kos i Buretić Bregi.


Marijana Kalčić, direktorica TZO Matulji, tako je istakla kako su brojna gastro, edukativna i outdoor događanja matuljski doprinos činjenici da je Kvarner poglašen Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu.


Snimio SERGEJ DRECHSLER


– Ideja je da predstavimo najbolje što matuljski kraj može ponuditi, istakla je Kalčić najavivši kako će se u programu Pamet va glavu!, uz ostalo, održati radionica s Davorom Bilmanom pod nazivom “Kako uspjeti sa svojom osobnošću”, i to 25. studenog u 18 sati u Vijećnici općine Matulji, a na koju je ulaz slobodan.


 A da matuljski kraj doista ima što pokazati i ponuditi moći će se uvjeriti svi koji, uz ostalo, svake nedjelje u studenom, od 12 do 18 u ugostiteljskim objektima Fiorin – Permani, Stancija Kovačići – Rukavac, Carpe Diem – Rupa i Mala Riba – Matulji kušaju nešto od posebnih menija po promotivnim cijenama. Gastronomski užitak upotpunjen je živom glazbom koju izvodi “Mano”. U ponudi će biti moguća konzumacija slatkih i slanih zalogajčića u kafeteriji Benin u Jušićima i u slastičarni Zvončarnica u Matuljima.


Leon Srdoč iz Fiorina je najavio kako će u ovom ugostiteljskom objektu nedjeljom imati menije po 25 eura, ali i 17. te 24. studenog živu muziku.


Tu su i radionice i degustacije kroz cijeli mjesec pa će tako Vinarija Kapić imati posebnu ponudu svakog utorka i petka, a to je degustacija pet vrsti vina, obilazak vinarije i snack domaćih proizvoda po cijeni od 15 eura po osobi.


Toni Babić iz Vinarije Kapić, tako je najavio da će u vinariji imati tri radionice, jednu o malvazijama, jednu o kvarnerskim vinima te treću o teranu i refošku.


Gastronomske radionice u OPG-u Dokozić bit će, pak, organizirane 9. i 23. studenog u Bregima. Cijena je 25 eura po radionici.


– Mi smo pripremili radionicu izrade sira te jogurta. Na drugoj radionici ćemo raditi kefir kao i sir koji se radi po posebnom postupku, bez kuhanja. Trenutno opremamo jednu kućicu s desetak mjesta u kojoj ćemo održati radionice, najavila je Klaudia Dokozić.


Snimio SERGEJ DRECHSLER


Kristina Uljanić Kalčić iz Pivovare Morčić, je, najavljujući njihovu ponudu tijekom manifestacije podsjetila kako proizvode nefiltrirano i nepasterizirano pivo.


– Mi ćemo nedjeljom od 10 do 12 sati imati otvorena vrata pivovare gdje ćemo predstaviti cijeli postupak proizvodnje, kazala je Uljanić Kalčić. Po prvi put u manifestaciju Matuljicious/Matuljišs uključio se i OPG Pčelarstvo Kos. Ana Kos tako je najavila kako će  u ponudi imati paket koji sadržava med, drvenu žlicu za med, medicu i propolis. A Mesnica Buretić Bregi će, prema riječima Dalibora Buretića, ovog puta svojim kupcima ponuditi i poseban popust. Naime, kroz studeni će se na web stranicama i ostalim on-line platformama Matuljiciousa/Matuljišsa naći kod za popust od 10 posto za kupnju na web-shopu Buretić Bregi.


A osim edukacije i gastronomskih delicija. Manifestacija ponovno donosi nešto i za one koji vole aktivni odmor. I to, kako one u kondiciji, tako i za one koji nisu u tip top formi. Dakle, za sve.


Outdoor aktivnosti “Pomalo da se dugo zajde” obuhvaćaju pješačku i biciklističku turu “One su hodile”, i to 18. studenog iz restorana Mala Riba u Matuljima.  Također će biti organizirane vođene ture “Bike Matuljišs” koje uključuju električnu biciklu, vodiča, ručak, degustaciju i storytelling i to 3., 9., 16., 17. i 24. studenog po cijeni od 80 eura.


– Na ovim turama nastojimo pričati zanimljive  priče o ovom kraju, a koje su manje poznate, pogotovo široj javnosti, rekao je Alfred Šaina, pojasnivši kako organizatori osiguravaju električne bicikle za Bike Matuljišs, kao i kako se rutu prilagođava sastavu, odnosno fizičkoj spremnosti ekipe.


A tu je i dio programa prigodno nazvan “Matuljišs International” u okviru kojeg će u Stanciji Kovačići 27. studenog, gostovati restoran  L`Alchimista.


– Riječ je restoranu koji je 2018. proglašen za najbolji restoran ove talijanske regije te nam je izuzetno drago da ih možemo ugostiti i zajedno s njima predstaviti okuse Umbrije i našeg kraja. Gosti će moći uživati u večeri od šest slijedova uz degustaciju više vrsta vina po cijeni od 80 eura po osobi, a kako smo ograničeni kapacitetom prostora, zainteresirane molimo da svoje mjesto rezerviraju na vrijeme. Inače, osim ove internacionalne večere, mi smo i ove godine u manifestaciju Matuljišs uključeni posebnom ponudom u našem restoranu, najavila je Danijela Paliska Frlan iz Stancije Kovačići u kojoj će se posljednje dvije nedjelje u studenom moći otići na meni od 4 slijeda po cijeni od 30 eura, a koji će, primjerice, uključivati krafe punjene skutom, flam od boškarina i jotu od brgujskega kapuza.


Dodajmo i kako je za sudjelovanje u programima Matuljišsa u pravilu potrebna prethodna najava dolaska zbog ograničenog broja mjesta za sudionike.