SOMEPLACE ELSE

Četvrti album riječke grupe Crooks & Straights: Šesnaest pjesama za ljubitelje country zvuka

Marinko Krmpotić

Foto: Jakob Patekar

Foto: Jakob Patekar

Ponajbolji je ovo album grupe koja country čuva i širi već punih četvrt stoljeća pa i stoga zaslužuje svaku pohvalu. Šteta je što ovakvih »varalica i poštenjaka« nema više



Zaista sjajan vokal Nikoline Tomljanović, vrhunska svirka grupe Crooks & Straights te naglašeno plesno ozračje – temeljne su odrednice novog, četvrtog albuma riječkih country majstora okupljenih u spomenutoj grupi. Pjesme su nastajale tijekom nekoliko posljednjih godina, a na album ih je složeno čak 16 i traju dobrih sat vremena pa je to po današnjim kriterijima praktično dvostruki album. Stoga će ljubitelji country zvuka biti oduševljeni, tim više što »Varalice & Poštenjaci« i ovim albumom dokazuju kako spadaju u red ponajboljih europskih sastava koji njeguju ovu vrstu glazbe.



Pjesme o odlascima


Glazbeno nas Damir Matković i društvo vode od erotike i alkohola punih razigranih country barova i plesnjaka, preko starinskim swingom određenih noćnih klubova idealnih za opuštanje u sitne sate, pa do »a la Nashville« open air prostora na kojem »grme« gitare. I svaka je pjesma naglašeno plesna, ritmična i zavodljiva, čak i kad nije žestoko energična i poletna. O sviračkom umijeću i kompetentnosti ne treba trošiti riječi jer je sve to vrhunski uigrano i odsvirano, čak i onda kada u jednoj te istoj pjesmi spajaju žanrove i smjerove.




S tekstualne strane ovo je ponajprije album o odlascima. »No More« s puno, puno swing ozračja i violinama kao country dodatkom govori o osamostaljenju djevojke koja je dugo bila u drugom planu u toj vezi, a njezino oslobađanje i skidanje tereta loše veze je dodatno istaknuto tim prpošnim swing ozračjem.


»On My Way« je divan podsjetnik na nostalgični i romantični vedri pop zvuk davnih šezdesetih kroz priču o djevojci koja shvaća kako je vrijeme da krene svojim putem jer je tamo negdje čeka cijeli veliki svijet koji joj je bio uskraćen zbog dotadašnje loše ljubavne veze.


U »Somewhere Between« uz sjajne doo wop vokale i majstorski piano slušamo o svađi koja završava njenim odlaskom u bar i pićem s neznancem, a njezin bivši dragi ujutro će se probuditi sam. Eto mu.


Pjevačica Nikolina Tomljanović

Punopravna članica grupe na ovom je albumu sjajna riječka pjevačica Nikolina Tomljanović koja je o radu s bendom Crooks & Straights rekla:


– Zadnjih nekoliko godina glavni sam vokal grupe. Dečki su tražili novu vokalisticu, a kako smo već u jednom navratu prije korone razgovarali o tome, nakon lockdowna je započela moja country avantura. Pop country glazba kojom se bavim kao solo izvođačica nije isto što radim s dečkima iz grupe Crooks & Straights, no nije ni predaleko pa sam se, čini se, dobro uklopila. Sretna sam što sam u bend ušla baš u trenutku stvaranja novog materijala pa se »svojem« prvom country albumu jako radujem.

Ljubavne teme


»Keys by the Phone« je razigrani plesni »osvetnički« trenutak djevojke koja će, dok njezin sad već bivši (samo on to još ne zna!) još spava, odlazi iz stana i ostavlja mu ključeve kraj telefona, a u »Time’s Up« kroz čisto night club ozračje slušamo kako ovog puta odlazi on, a ona nema namjeru ni slučajno ga zamoliti da ostane.


Uz odlaske iz veze pjeva se, naravno, i o ljubavi, pa o ljubavnim odnosima između dvoje ljudi slušamo u »What’s It Like« i »Me, I Could’nt Do It«, kao i u »Not On Me« u kojoj djevojka kaže kako problem nije u njoj, a u ovom, još jednom swing trenutku uz violine za country feeling ovog su puta zadužene i odlične gitare, dok piano »podupire« swing odjeljak.


No, najbolja pjesme ovog tematskog bloka svakako je divna »Once in Life«, klasičan starinski pop sentiš šezdesetih s povremenim dodirima steel gitare i pomalo psihodeličnim starinskim synthom.


Na vokalu u toj pjesmi gostuje Damir Kedžo koji je izvrsno otpjevao gotovo šest minuta dugu pjesmu o nikad ostvarenoj ljubavi. Album ne nudi samo ove tužaljke i svađalačke pjesme, pa tako u vedroj i country plesno razigranoj »Put A Drinks On Me« slušamo energičnu djevojku koja konobaru kaže kako sve što su popili naplati njoj jer odlazi i noć namjerava završiti u naručju muškarca s kojim je bila u baru.


U jednostavnom swing trenutku »Since You Hang Around« uz ono pravo znalačko tiho sviranje konstatira se »kako je sve lakše i ljepše otkad si ti tu«, a izvrsna završna »I Only Have Eyes For You« nudi pravi, čvrsti country rock što i odgovara pjesmi koja kroz poletan ritam i odličan refren nudi ogromne količine one vrste pozitivne energije kakvu nudi početna zaljubljenost.


Sličice iz svakodnevice


Ugradili su Crooks & Straights u svoj album i sličice iz svakodnevice pa je tako »Whiskey Drinkin Hero« veselica o barskom »junaku«, uništavaču ogromnih količina viskija, a sjajna »Tonight« kroz kombinaciju swing, charlestone i boogie zvuka donosi nam dah davnih tridesetih u priči o djevojci koja uvečer izlazi na ples i potrudit će se da plešući i uživajući zaboravi loše stvari iz svog života.


Ova pjesma možda i ponajbolje oslikava plesno ozračje ovog albuma koji se dotiče i putujućeg načina života glazbenika kroz energične i rock and roll okrenute »Rolling Flatbed« i »Glory Bound«. Sve u svemu, ovo je ponajbolji album grupe koja country čuva i širi već punih četvrt stoljeća pa i stoga zaslužuju svaku pohvalu. Šteta je što ovakvih »varalica i poštenjaka« nema više.


Promocija sutra u Zagrebu

Crooks & Straights sutra će u zagrebačkom Saxu predstaviti novi album. Poseban gost country večeri bit će talentirani kantautor Jakob Grubišak kojeg je šira publika imala prilike upoznati u trećoj sezoni šoua »The Voice«. Ulaznice za koncert moguće je kupiti u sustavu Eventim. Početak koncerta je u 21 sat.