Kup Hrvatske

FOTO Nogometaši Rijeke su rezultatski uvjerljivo izborili četvrtfinale Kupa, ali igrom nisu impresionirali

Denis Frančišković

Marco Pašalić, Amer Gojak i Marijan Čabraja/Foto S. DRECHSLER

Marco Pašalić, Amer Gojak i Marijan Čabraja/Foto S. DRECHSLER

U igri "šarene" Rijeke bilo je puno praznog hoda, nepoduzetnosti i - velikog manjka kreacije



RIJEKA  Bednja – Rijeka 0:3. Riječani su ulozi gosta na Rujevici naoko uvjerljivo svladali petoligaša iz Bednje, no iako rutinska i na kartu pojedinačne kvalitete, pobjeda Bijelih ničim nije impresioniorala blizu tri tisuće gledatelja. Istina, u Kupu je prolaz najvažniji, no bilo je u igri “šarene” Rijeke puno praznog hoda, nepoduzetnosti i – velikog manjka kreacije. Igrači Bijelih koji su dobili prigodu i veću minutažu nego inače nisu ispunili očekivanja, generalno, bila je to “tanka” izvedba momčadi Radomira Đalovića.


Uloga velikog favorita, ali i motiv protivničkih amatera očito su učinili svoje, kao što je čest običaj u kup ogledima. U svakom slučaju već u subotu gledatelji žele protiv Varaždina vidjeti goropadniju, uigraniju i kvalitetniju Rijeku.


Nakon prvog poluvremena na semaforu je bilo iznenađujućih 0:0, gosti su se nošeni svojim navijačima branili i obranili. Prolaz Bijelima osigurao je Marco Pašalić s dva gola u razmaku od tri minute, a pečat pobjedi dao mladi Šimun Butić u prvoj minuti sudačke nadoknade. Nakon svega ovacije s tribine od svojih navijača doživjeli su igrači Bednje kojeg su i riječki navijači ispratili pljeskom.




Na kraju su svi ipak morali biti zadovoljni, Rijeka je odradila željeno, gosti kao član Elitne varaždinske županijske lige, ostavili dobar dojam, Andrija Balajić dobro je postavio igru svoje momčadi koja je odigrala iznad očekivanja.


Sjajni Galoši


Nakon prvog poluvremena pomiješene emocije na Rujevici. I na tribinama. Zasluženi pljesak nogometašima Bednje i poneki zvižduk igračima Rijeke. Riječani nikako nisu zaslužili prolaznu ocjenu za prvih 45 minuta iako su imali dosta udaraca prema vratima. No, uglavnom se sve to svodilo na dalekometne ili udarce nakon pojedinačnih poteza, pravih, smišljenih akcija gotovo da nije bilo.


Igra Riječana bila je poprilično nepoduzetna, a neki igrači, barem je tako izgledalo, kao nisu niti zainteresirani za okršaj s petoligašem u kojem je unaprijed upisan prolaz. S druge strane “gosti” su se dobro postavili u tri bloka, nešto slično kao nedavno i Neretvanac i sasvim solidno odolijevali pokušajima Bijelih.


Foto galerija: Hrvatski nogometni Kup: Bednja - Rijeka Foto: Sergej Drechsler


Istina, na vratima su imali i sjajnog Galošija koji je s nekoliko vrhunskin intervencija zaključao vrata i pomalo indisponirao blijede Bijele. Bednja nije došla u pravu prigodu, tek je u 13. minuti Herceg neometan s 18 metara punom nogom opalio prema Zlomisliću, no lopta je otišla visoko preko gola.


S riječke strane počelo je udracem Fruka (5′) preko grede, a prva velika prigoda stvorena je tek u 17. minuti. Fruk je izveo korner, lopta preletjela sve igrače, a na drugo vratnici dočekao ju je Majstorović koji je pucao glavom iskosa, ali Galoši majstorski obranio. Odmah u nastavku akcije Pašalić je izveo korner s druge strane, a Vesenjak umalo prevario svog vratara koji je opet obranio udarac refleksnom reakcijom.


Tri autobusa navijača Bednje

Za ovu prigodu bile su otvorene središnja i sjeverna tribina, a posebna zanimljivost bila je grlata podrška navijačka podrška gostiju u ulozi domaćina. Iz Bednje su stigla tri autobusa navijača, dosta ih je došlo i osobnim vozilima te se smjestili u kranjem desnom kutu centralne tribine. Bili su od početka grlati i dobro raspoloženi, uostalom ovo je bila za njih jedna od najvećih utakmica u povijesti. Bednja je sada prvi put uspjela izboriti plasman među 16 najboljih momčadi u Kupu, nakon što je puno puta igrala u pretkolu i šesnaestini finala.

Uslijedio je Smolčićev prizemni udarac (19′) pa Majstorovićev nakon odbijanca (21′) kraj rašlji. Gojak je u 22. minuti dobro potegao sa 17 metara, Galoši opet bio sjajan.


Do odmora motivirani gosti dobro su se branili, Rijeka je stvorila tek dvije (polu)šanse. Prvo je Perica (35′) nakon centrašuta Smolčića pucao glavom mlako, potom Čabraja (41′) opalio iz daljine, lopta prohujala kraj rašlji.


Ozljeda Andrića


U nastavak su Bijeli krenuli s Andrićem u vrhu napada, kod Bednje je ipak ušao Da Silva. Prvih desetak minuta nastavka petoligaš je bio ravnopravan, kapetan Hojski čak je “prodao” i koji dribling i minijaturu protivnicima, a Čabraja zaprijetio prizemnim udarcem kraj stative.


I onda sve riješeno u razmaku od tri minute. U 60. minuti odsječeni, ali rastrčani Rukavina milimetarski točnom loptom pronašao je ubačajem s lijeve strane Pašalića, a on usamljen sa šest metara se naklonio i rutinski pogodio kut – 0:1. Dvije minute kasnije Rijekin reprezentativac je odmjerenim udarcem s dvadesetak metara neobranjivo pogodio “malu mrežicu” ovog puta nemoćnog Galošija – 0:2.


Iz igre je ubrzo zbog ozljede morao Andrić kojeg je zamijenio Dogan, a Đalović je s terena povukao i Pašalića i Fruka te šansu dao mladima, Butiću i Ilinkoviću.


Utakmica je potom ušla u mirnije vode, ostalo je upamćeno da je u 81. minuti neuvjerljivi sudac poprilično progledao kroz prste Rukavini nakon prekršaja s leđa. U prvoj minuti sudačke nadoknade Butić je pobjegao obrani, ušao u šesnaesterac i lakoćom svladao vratara odmjerenim udarcem u drugi kut – 0:3.


Bednja – Rijeka 0:3

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 2.918. Sudac: Oliver Romić (Osijek) – 5,5. Strijelci: 0:1 Pašalić (60′), 0:2 Pašalić (62′), 0:3 Butić (90’+1′).


BEDNJA: Galoši 7, Bosilj 6 (od 48′ Da Silva -), Horvat 5,5 (od 88′ Angelovski -), Džijan 5,5, Puškadija 6, Žganec 5,5, Vesenjak 5,5, Geljić 6 (od 88′ Banić -), Hojski 6, Herceg 6 (od 74′ Pavlina -) , Kulji 5


RIJEKA: Zlomislić -, Smolčić 5,5 (od 45′ Bogojević 6), Galešić 6, Majstorović 6,5, Čabraja 5,5, Selahi 6, Pašalić 7 (od 69′ Butić 6,5), Gojak  5,5, Fruk 5,5 (od 69′ Ilinković -), Rukavina 6,5, Perica 5 (od 46′ Andrić -), (od 65′ Dogan 5).