Investicija

Počeli radovi na Veloj rivi u Malom Lošinju

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić



Najistaknutiji dio Rive lošinjskih kapetana, Vela riva, ograđena je i ondje su počeli građevinski radovi, u režiji Županijske lučke uprave Malog Lošinja.


Do daljnjega, taj se prostor neće koristiti za privez katamarana kojim je Lošinj povezan s Rijekom, niti broda koji povezuje Unije, Srakane i Susak s Lošinjem.


Također, Vela riva do daljnjega neće služiti za parkiranje automobila, a kontejneri za smeće sada su nešto dalje, na platou ispred nekadašnje, izgorjele zgrade salona namještaja. Lučka uprava navodi da je stara konstrukcija Vele rive od kamenih blokova, koja datira iz vremena austrijske uprave, dotrajala, a prva faza radova trebala bi trajati osam mjeseci, što uključuje i radove ispod razine mora.




U drugom dijelu radova, nakon ljeta pa do svibnja 2026. godine, uslijedilo bi popločenje i uređenje pristaništa.


Do daljnjega, katamaran i brod vezivat će se uz tzv. novu operativnu obalu, dakle nešto dalje, na potezu između Škverića i brodogradilišta, a predviđeno je i da nakon završetka radova privezište za brod za Unije, Srakane i Susak ostane ondje, jer je ondje jednostavniji ukrcaj robe na nedavno nabavljeni brod “Unije”.


Prema informaciji Županijske lučke uprave, vrijednost radova je 2,7 milijuna eura, radove izvodi riječka “Sun Adria”, a nadzor “Rijekaprojekt”.


Dostavljeni su crteži budućeg izgleda Vele rive i, prema tome, neće više biti spuštenih dijelova rive, za trajektne rampe, na najvišem dijelu Vele rive, a duž bočnih strana bit će postavljeni drveni platoi za lakši pristup barkama.