Sjednica

Patricija Jakupec nova predsjednica Općinskog vijeća Lovrana

NL



Patricija Jakupec, nestranačka kandidatkinja s liste SDP Lovran, nova je predsjednica Vijeća Općine Lovran. Na prijedlog Kluba vijećnika AM, PGS, Unije Kvarnera, SDP-a i HSU-a, izabrana je za obnašanje dužnosti do kraja tekućeg mandata.


Promjene su se prethodno dogodile i među vijećnicima, gdje su Domjana Kršanca i Sanjina Sirotnjaka iz SDP-a zamijenile njihove kolegice Patricija Jakupec i Aleksandra Vio.


– Zahvaljujemo se SDP-u i kolegama na ukazanom povjerenju. Svoju ćemo dužnost obavljati odgovorno i transparentno. Svjesni smo da je do kraja mandata ostalo nešto više od pola godine te ćemo morati djelovati brzo kako bismo ostvarili planirane ciljeve, izjavila je nova SDP-ova vijećnica Aleksandra Vio.




Nove snage u Vijeću već su na prvom zasjedanju predložile izmjene putem amandana, najavivši tako njihov značajan angažman u javno-političkom žovotu Lovrana.


Sljedeća njihova inicijativa ticat će se socijalnih pitanja, odnosno bit će vezana uz božićnice za umirovljenike, o čemu će raspravljati na narednoj sjednici Vijeća.


– U proračunu je formalno predviđena stavka za božićnice lovranskim umirovljenicima, međutim, nijedan umirovljenik dosad ih nije dobio. Iako su sredstva osigurana, prema važećoj Odluci o socijalnoj skrbi, nijedan umirovljenik ih ne može ostvariti, niti je to mogao prethodnih godina.


Kako naši umirovljenici ne bi i ove godine ostali zakinuti, predložit ćemo načelniku i Socijalnom vijeću hitnu izmjenu ove odluke, izjavila je Vio.


– Danas, pravo na božićnicu/uskrsnicu imaju samo umirovljenici s mirovinom manjom od 300 eura, što je nepravedno u kontekstu trenutne inflacije i rasta primanja.


Predložit ćemo povećanje ovog limita kako bi umirovljenici, kao najosjetljivija skupina, već ovog Božića ostvarili pravo na božićnicu.


Očekujemo podršku načelnika i općinskih službi kako bi se sve administrativno riješilo na vrijeme, dodala je te pozvala građane da im se obrate sa svojim prijedlozima, inicijativama i problemima, kako bi mogli što bolje zastupati interese Lovranaca.