Produbljena suradnja

Predstavnici Kosova posjetili Šapjane, razmijenili iskustva s Civilnom zaštitom

Vladimir Mrvoš

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević



Predvođeni glavnim koordinatorom Nehatom Koqinajem, predstavnici Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama Republike Kosovo, boravili su u Primorsko-goranskoj županiji.


Tijekom boravka upoznali su se s radom operativnih snaga sustava civilne zaštite te razmijenili iskustva kod postupanja u kriznim situacijama.





U okviru posjeta obišli su Centar za obuku interventnih službi PGŽ-a u Šapjanama u kojem je upriličena simulacijska vježba gašenja požara u zatvorenom prostoru i segment rada na polju s ruševinama, a imali su prilike i upoznati nove polaznike Hrvatske vatrogasne škole.


Po održanom sastanku s predstavnicima Stožera civilne zaštite PGŽ-a, načelnikom Darijom Gaušom i zamjenicom načelnika i pročelnicom Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Erminom Duraj.



– Kompleks Šapjane je međunarodni centar u koji na obuku dolaze iz cijeloga svijeta, a posebna vrijednost su njegovi kvalitetni stručnjaci i edukatori


. Primorsko-goranska županija u suradnji s Vatrogasnom zajednicom PGŽ-a do sada je uložila gotovo dva milijuna eura u njegov razvoj te izrazila očekivanja da u budućnosti država pruži jaču podršku daljnjoj afirmaciji Šapjana kao međunarodnog trening centra, rekla je pročelnica Duraj.



Načelnik Gauš naglasio je da će se posjetom kosovske delegacije dosadašnja uspješna suradnja dodatno produbiti.


– Trening centar živi, u njemu se gotovo svakodnevno održavaju vježbe. Ostvarili smo izvrsne kontakte širom svijeta, a u prilog tome ide i podatak da su centar posjetili vatrogasci iz Australije, SAD-a, Europe, Libanona i Južne Korejem, rekao je Gauš.



Martin Berishaj, veleposlanik Kosova u Republici Hrvatskoj, podsjetio je da je riječ o uzvratnom posjetu nakon što su predstavnici Stožera civilne zaštite PGŽ-a krajem svibnja ove godine boravili u Prizrenu i Prištini.


– Ovaj susret smatram dobrom prilikom za razmjenu primjera dobre prakse, rekao je Berishaj, istaknuvši sudjelovanje kosovske Agencije u nizu akcija spašavanja u regiji.



Delegacija s Kosova upoznala se i s radom Državne intervencijske postrojbe (DIP) Rijeka koja je stacionirana na Grobniku.


Siniša Badovinac, voditelj DIP-a Rijeka sa suradnicima predstavio je primjere uspješnih akcija riječke postrojbe, poput uklanjanja bombe zaostale iz 2. svjetskog rata u akvatoriju Malog Lošinja, ronilačkih aktivnosti prilikom nasukavanja broda blizu luke Koromačno te spašavanja na lokacijama pogođenim katastrofalnim poplavama u BiH.