Ministar obrane

Anušić: Premijer je dobio odobrenje NATO-a za deklasifikaciju podataka i iznio ih

Portal Novi list, Hina

Ivan Anušić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Anušić / Foto Patrik Macek/PIXSELL



Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić u utorak je u Saboru kazao da su upravo tijekom rasprave o slanju naših vojnika u njemački Wiesbaden, koja traje od jutra, dobili od NATO-a odobrenje za deklasifikacijom klasificiranih podataka na zahtjev premijera Andreja Plenkovića.


SDP-ovci cijelo vrijeme tražili potvrdu


“Dok smo mi ovdje imali raspravu, klasificirani podatak je deklasificiran. NATO je jučer dobio taj zahtjev za deklasifikaciju od strane Plenkovića i danas, dok sam ja odgovarao na replike, ta je informacija došla u Vladu kod premijera i on ju je iznio”, kazao je ministar Anušić, koji je tijekom rasprave u sabornici ponovno izašao za govornicu kako bi pojasnio informacije koje je ranije jutros iznio premijer.


Naime, SDP-ovci su tijekom cijelog prijepodneva u replikama od ministra tražili potvrdu da ni jedan, ne samo hrvatski, nego i ostali vojnici iz drugih članica NATO-a koji sudjeluju u NSATU aktivnosti neće biti raspoređeni na teritorij Ukrajine, a Anušić je govorio kako se radi o klasificiranim podacima koje ne može otkrivati, ali da garantira da hrvatski časnici u Ukrajini neće biti.




U međuvremenu je tijekom jutra premijer Plenković u izjavi medijima otkrio da će “ova aktivnost imati nekoliko časnika za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini” i da “NATO i danas u Kijevu ima svoje predstavništvo u kojem radi 50-ak ljudi.”


Ministar je u Saboru pojasnio da “NSATU može obuhvatiti nekolicinu osoblja strogo u svrhu časnika za vezu i koordinaciju pomoći, koja će povremeno putovati u Ukrajinu.”


“Radi se o pripadnicima NATO snaga koje nemaju nacionalno ograničenje i koje će NATO zapovjedništvo odrediti da mogu po potrebi putovati u Kijev, gdje će se koordinirati logistička potpora cijelog svijeta ili zapadnog svijeta koja već traje pune dvije i pol godine. Dakle, putovat će na bilateralne sastanke s ukrajinskim vodstvom oko distribucije pomoći”, dodao je.


Selak Raspudić: Milanović iznosio klasificiranu informaciju, očito ju je dobio i SDP, to je kazneno djelo


Naglasio je kako se u pravnom mišljenju ističe da time NATO ne ulazi u rat niti saveznice postaju zaraćene strane.


“A naše nacionalno ograničenje brani odlazak pripadnika HV-a u Kijev. Ponavljam, mi imamo nacionalno ograničenje”, istaknuo je.


Dodao je kako je NATO fizički prisutan u Ukrajini još od 1994. godine jer se Ukrajina priprema za ulazak u EU i NATO.


Otkrivanje ove informacije dovela je do usijanja u sabornici.


Nezavisna Marija Selak Raspudić upitala je u koliko je točno sati ovaj podatak deklasificiran, a ministar ponovio da ju je dobio tijekom jutra.


Kao što je već ranije zaključila po pitanjima SDP-ovih zastupnika upućenih ministru, Selak Raspudić je ponovno ustvrdila da je očito već ranije SDP dobio informaciju koja je do maloprije bila klasificirana kao tajna, a da ju je predsjednik Zoran Milanović iznosio javno posljednjih dana, što je, istaknula je, i jedno i drugo kazneno djelo.


“Ovo su imali saborski zastupnici SDP-a i pozivam službe da pitaju od koga je ova informacija otišla prema njima, a ne prema zastupnicima HDZ-a i vama”, rekao je ministar.