Gradsko izaslanstvo

U spomen na osnivanje 128. brigade položeni vijenci na Mostu hrvatskih branitelja

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Izaslanstvo Grada Rijeke predvođeno zamjenikom gradonačelnika Goranom Palčevskim, izaslanstvo Primorsko-goranske županija, predstavnici Udruge 128. brigade Hrvatske vojske “Sveti Vid” i predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Delti u povodu obilježevanja 33. obljetnice osnivanja 128. brigade Hrvatske vojske “Sveti Vid”.


Predsjednik Udruge 128. brigade HV-a Walter Cvjetan podsjetio je da je tijekom prošlog vikenda u Aleji hrvatskih branitelja otkrivena spomen-ploča poginulim pripadnicima postrojbe, što je jedna u nizi mnogih aktivnosti koje su ove godine održane kako bi se na odgovarajući način obilježila 33. obljetnica osnutka postrojbe.


– Danas na ovom mjestu, na Delti, od kuda smo kretali na bojišta i gdje smo se vraćali, palimo svijeće i prisjećamo se naših suboraca koji se nažalost sa bojišta nisu vratili, kazao je Štefan.




Legendarna riječka postrojba osnovana je 22. listopada 1991. godine na temeljima Teritorijalne obrane, a


nakon prvog postrojavanja na prostorima današnjeg Sportsko-poslovnog centra “Lovorka Kukanić””.


Kroz brigadu je prošlo prošlo više od 7.000 branitelja, najviše s područja Rijeke i okolice, a na svom ratnom putu, koji je većinom vodio preko ličkih ratišta, svoj život je ostavilo 25 branitelja.