Marina Novi

Održano prvo događanje u sklopu projekta suradnje LAG-ova KUHAČA

Robert Šimonović

Foto LAG Vinodol

Foto LAG Vinodol



Prvo događanje u sklopu projekta suradnje LAG-ova (lokalnih akcijskih grupa) Primorsko-goranske županije pod nazivom “KUHAČA – KUlinarska HArmonija Čarobnih okusa Primorsko – goranske županije” održano je proteklog vikenda u Marini Novi u Novom Vinodolskom, javljaju iz LAG-a Vinodol.


Projekt se provodi putem Natječaja za provedbu tipa operacije 19.3.2. “Provedba aktivnosti projekta suradnje” u okviru Mjere 19 “LEADER-CLLD” iz Programa Ruralnog razvoja RH 2014.-2020.


U ovom projektu sudjeluju četiri LAG-a s područja Primorsko-goranske županije: LAG Kvarnerski otoci, LAG Gorski kotar, LAG Terra Liburna i LAG Vinodol.





Cilj ovog projekta je poticanje razvoja ruralnog područja i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine, kao i promocija kratkih lanaca opskrbe.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 96.141,63 eura. Program su otvorili predsjednik LAG-a Vinodol Ivica Jerčinović, gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković te pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a Alessandra Ban.


Prvog dana događanja edukativna predavanja su održali predstavnici Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije pod vodstvom profesorice Grete Krešić.



Riječ je o predavanju “Predstavljanje analize stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela u ugostiteljskim objektima na području četiri partnerska LAG-a”.


Profesor Branko Blažević iz Novog Vinodolskog održao je predavanje “Održivi turizam”, Bojan Ivanetić iz tvrtke Pulentada predavanje “Kratki lanci opskrbe”, dok je Teodora Cimaš iz Kašetice primorsko-goranske predstavila primjere dobre prakse kratkih lanaca opskrbe.


Drugog i trećeg dana događanja održana je kulinarska radionica pod vodstvom chefa Damira Tomljanovića na kojoj su sudjelovali profesionalni kuhari s područja LAG-a Vinodol te učenici i profesori ugostiteljske Srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenice.


Također, u sklopu kulinarske radionice Maja Palinkaš je održala prezentaciju vina i pjenušaca Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog.