HRVATSKI PREMIJER

Plenković: “Gospodo, jeste li za zapad ili za istok, za saveznike ili za podlu, slabu i kukavičku politiku Milanovića”

P. N.

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

"Nema nikakvog opravdanja za oporbu da ne podrži odluku koju Vlada predlaže Saboru zajedno s ovih drugih 12. Onda neka glasaju protiv svega. Zašto bi podržali odlazak u Poljsku i Kosovo. Ista je stvar. Dvojici časnika koja će sjediti u Wiesbadenu sigurno se neće dogoditi ništa. Prije će se nešto dogoditi onima koji su na Kosovu", dodao je



NSATU aktivnost imat će nekoliko časnika za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini. To ne znači uključenje NATO-a u sukob, a hrvatski vojnici neće biti tamo, rekao je premijer Andrej Plenković u Petrinji, prenosi HRT. Sabor će u petak glasati o sudjelovanju HV-a u ovoj misiji, a Vladi je za izglasavanje potrebna dvotrećinska većina.


Na pitanje novinara o misiji NSATU, premijer je pojasnio kako će misija funkcionirati.


– NATO ima aktivnost koju je Zoran Milanović prihvatio u Washingtonu na summitu povodom 75. godišnjice saveza. Misija se zove NATO-ova aktivnost sigurnosne potpore i osposobljavanja Ukrajine, rekao je.




Ustvrdio je kako “pravni dokumenti NATO-a jasno kažu da potpora NATO-a Ukrajini kroz NSATU, ne znači uvlačenje bilo koje saveznice u rat s Ukrajinom”.


– Teza Orsata Miljenića da mi ‘de facto’ ulazimo u sukob s Ukrajinom ne stoji. Time otpada teza da je to nekakva ratna misija. To je potporna aktivnost i o tome odlučuju saborski zastupnici. Prema odluci koju je Vlada RH predložila Saboru, hrvatski vojnici, njih dvoje u prvoj fazi, išli bi isključivo na teritorij saveznika i ne mogu, ni na koji način ići van granica saveznica, kazao je.


Ustvrdio je kako se “neće dogoditi da mi pošaljemo dvoje ljudi u Njemačku pa da im američki ili njemački časnik kaže: ‘ti ideš sutra u Harkiv'”.


“Nismo 11 paketa vojne pomoći poslali poštom”


Premijer je istaknuo kako će jedan dio časnika za vezu biti na teritoriju Ukrajine, ali i da se ne radi o hrvatskim vojnicima.


– Zdravorazumski, ako je NATO-ova aktivnost potporna aktivnost, čega? Naoružanja i osposobljavanja Ukrajine, logično je, kao što je i sad slučaj, kada je Hrvatska poslala 11 paketa pomoći, nismo ih poslali poštom tamo. Netko ih je odnio – tako će i ovdje NSATU aktivnost imati nekoliko časnika za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini. To ne znači da je NSATU aktivnost u Ukrajini, rekao je.


– Oni su tamo da bi se nešto iz NATO zemalja prebacilo u Ukrajinu. Pa neće oni to oružje otpremiti u Bangladeš. NATO i danas ima svoje predstavništvo u Kijevu u kojem radi 50-ak ljudi, kazao je.


Pitanje za oporbu i predsjednika


Plenković je uputio i pitanje oporbi ususret glasanju o misiji NSATU u petak.


– Gospodo, jeste li za zapad ili za istok. Jeste li za saveznike i potporu žrtvi ruske agresije ili ste za jednu podlu, slabu, kukavičku i nikakvu politiku koju zagovara Milanović, a to je da se maknemo od toga, jer se ne bi ‘šteli mešati’, jer se ne želimo zamjeriti Putinovoj Rusiji, rekao je.


– Zato nema nikakvog opravdanja za oporbu da ne podrži odluku koju Vlada predlaže Saboru zajedno s ovih drugih 12. Onda neka glasaju protiv svega. Zašto bi podržali odlazak u Poljsku i Kosovo. Ista je stvar. Dvojici časnika koja će sjediti u Wiesbadenu sigurno se neće dogoditi ništa. Prije će se nešto dogoditi onima koji su na Kosovu, dodao je.