SIGURNOST PROMETA

Važnost 12 pravila za motocikliste. PU ličko-senjska održala edukaciju učenicima u Otočcu

Marin Smolčić



 


Policijska uprava ličko-senjska uključena je u ovogodišnji kampanju vezanu uz sigurnost na cestama. Ovogodišnja kampanja „Nije važan broj kotača, misli na vozila i vozača“ koja se provodi u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. usmjerena je na sigurnost motociklista.


Jučer je povodom obilježavanja 5. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa Policijska uprava ličko-senjska je u suradnji sa Srednjom školom u Otočcu predstavila ovogodišnju kampanju o sigurnosti motociklista „Nije važan broj kotača, misli na vozila i vozača“. U sklopu kampanje policijska službenica Policijske uprave ličko-senjske je u Otočcu upoznala učenike četvrtih razreda srednje škole, buduće vozače s pridržavanjem prometnih propisa, osobito s 12 pravila za vozače svih kotača, odnosno s prometnim pravilima kao što su poštivanje brzine koju je potrebno prilagoditi uvjetima i ograničenjima na cesti, vožnjom na propisanoj udaljenosti, vožnjom pod utjecajem alkohola i sankcijama vozačima, vožnjom s važećom vozačkom dozvolom i redovitim održavanjem vozila.




Cilj je ovogodišnje kampanje educirati motocikliste, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizirati opću javnost o ranjivosti motociklista u prometu. Unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim nepažnje, brzine i uobičajenih prometnih prekršaja povezanih s motociklistima, važno je istaknuti i nedovoljnu pažnju vozača drugih motornih vozila, onih na četiri i više kotača, prema puno ranjivijim sudionicima na dva kotača. Sve navedeno ukazuje na potrebu zaštite ove skupine sudionika u prometu kroz djelovanje prema njima, ali isto tako i prema ostalim sudionicima.


Zato je u sklopu kampanje definirano 12 pravila za vozače svih vozila koji podsjećaju i motocikliste i druge sudionike u prometu na važeće zakonske propise te posljedice njihovog nepridržavanja. Koja su pravila istaknuli voditelj Aleksandar Stanković, glazbenik Sandi Cenov, višestruki prvak u moto sportu Loris Majcan, kreatorica sadržaja Sara Valentić, članovi moto kluba Veterani Croatia i policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije.


 


Među 12 pravila za vozače svih kotača ističe se pošivanjej prometnih pravila jer spašavaju živote, potreba prilagođavanja brzina na cestama, vžnja na propisanoj udaljenosti, poštivanje „zebri“, izbjegavanje slalom vožnji, zabranu vožnje pod utjecajem alkohola, kacigu nosi na glavi, ne ispod sjedala, zatim važnost usredotočnosti prilikom vožnje, treba voditi računa o svojoj vidljivosti u prometu, koristiti vozilo za koje posjeduješ važeću vozačku dozvolu, motociklisti često skrivaju svoje registarske pločice, kao što je vrlo važno redovito održavati svoje vozilo.


 


Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46 posto.