EKOPROJEKTI

Hrvatske kompanije potiču radnike na volontiranje, otkud takav trend?

NL Promo

U posljednjih nekoliko godina volontiranje je doživjelo pravi procvat širom svijeta. Ljudi su sve svjesniji potrebe da doprinesu zajednici, a kroz volonterske aktivnosti ne samo da pomažu drugima, već pronalaze i osobno zadovoljstvo. Ovom trendu se sve više priključuju i velike kompanije kroz korporativno volontiranje.


Višestruke su koristi od uključivanja zaposlenika u volonterske aktivnosti, jer ne samo da jačaju timski duh i motivaciju, već i povećavaju zadovoljstvo zaposlenika, čineći ih ponosnima na svoju ulogu u zajednici.


Takvi pozitivni trendovi prisutni su i kod nas, a jedan od najboljih primjera dolazi iz Ine. INA Klub volontera osnovan je još 2011. godine, a INA je tako postala predvodnica korporativnog volontiranja u Hrvatskoj. Inin volonterski klub nedavno je proslavio 13. rođendan, a rezultati su impresivni – 424 volonterske akcije i više od 45 tisuća sati nesebičnog doprinosa društvu.


Volonteri odgovaraju na hitne potrebe. Inini volonteri tako su sudjelovali u raznim akcijama, od pomoći u obnovi Gunje nakon poplava, pa do sanacije potresom pogođenih područja prije 4 godine. Tu su razne volonterske akcije u dječjim domovima. Bilo da se radi o bojenju ograda u školama, skupljanju otpada u parkovima ili volontiranju u azilima za životinje, Inini volonteri uvijek su spremni pružiti ruku pomoći gdje god je to potrebno. I za to su dobili brojne nagrade i priznanja.



Nema članarine; dovoljna je želja za volontiranjem“, ističe Neven-Pavao Poklepović, voditelj INA Kluba volontera. „Svi zaposlenici Ine pozvani su da sudjeluju, bez obzira na funkciju, jer volonterski angažman ne samo da pomaže zajednici, već i razvija ključne vrijednosti poput solidarnosti, odgovornosti i timskog rada. Volontiranje obogaćuje i nas, čineći nas ispunjenijima i povezanijima. Naš je cilj potaknuti što više zaposlenika na sudjelovanje, jer ovakvi programi donose nezaboravna iskustva i pozitivne promjene“, zaključuje Poklepović.


Uz sve volonterske aktivnosti, INA Klub volontera ima i svoju himnu. Tekst himne napisao je jedan od kolega volontera, a izvođači su također kolegice i kolege. Glazbu i aranžman potpisuje Opća opasnost, a video je nastao tijekom volonterske akcije čišćenja obale Malog jezera na Jarunu.


Volonteri Ininog Volonterskog kluba, poput Maje Eberl, godinama su stjecali dragocjena iskustva koja su ih obogatila i na osobnoj i na profesionalnoj razini. „Kroz volontiranje sam naučila više o problemima i izazovima s kojima se drugi suočavaju, što mi je pomoglo da razvijem empatiju i bolje razumijevanje svijeta oko sebe. Volontiranje mi donosi osjećaj ispunjenosti i svrhe“, kaže Maja Eberl, vodeća specijalistica za podršku projektu nadogradnje riječke rafinerije.


Obožavam volonterske akcije s djecom i životinjama. Ta njihova istinska iskrenost i sreća toliko me ispune da nema te „sile“ koja bi mi u narednih par dana pokvarila raspoloženje. Nadam se da ću imati priliku ostatak svojih godina zapisanih u mom genetskom kodu iskoristiti tako da donesem osmijeh na dječja lica, šapice i svoje lice“, tako ljepotu volontiranja objašnjava Rosana Asić-Pukljak, glavna stručnjakinja za sustav upravljanja kvalitetom u Ini.



Rastući trend volontiranja ne iznenađuje u vrijeme kada živimo 150 na sat, jer nas podsjeća da smo jedni drugima itekako potrebni.