Promjena vlasništva

Turski poduzetnik poznat po napadu na suca stigao u Pulu, počinju pregovori oko prodaje Istre 1961

Goran Rojnić/Glas Istre

Foto REUTERS/Foto PIXSELL

Foto REUTERS/Foto PIXSELL

Faruk Koca se sastaje s baskijskim vlasnicima



PULA   Bivši predsjednik Ankaragucua Faruk Koca, poznat u svjetskim nogometnim krugovima od kraja prošle godine kada je, nezadovoljan dijeljenjem pravde na utakmici njegovog kluba fizički napao suca Halila Umuta Melera te ga udarcem srušio na tlo, vjerojatno je zainteresiran za kupnju Istre 1961. Brojna turska delegacija (12-15 osoba), uz “talijanskog” predstavnika Mladena Giachin-Rakića, boravi u Puli, obilazeći “Drosinu” i grad, a   najavljen je i dolazak predstavnika vlasnika pulskog kluba Haritza Kerejete, koji je boravio u Puli prije tjedan dana, koji bi se s turskom delegacijom treba sastati ove srijede. Povratak vlasnika iz Španjolske u Pulu nakon svega par dana ukazuje da dolazi upravo zbog turske delegacije i mogućeg saznanja ponude za prodaju Istre 1961, iako je riječ o nenajavljenom dolasku turskog investitora koji je iznenadio sve u klubu. Doduše, Turci se već i ranije boravili u Puli prilikom utakmice s Osijekom, ali ništa službeno uputili pulskom klubu.


Prema neslužbenim informacijama, još uvijek nije niti blizu dogovor jer je prevelika razlika između onog što Baski traže i onog što Turci nude (ako nude), a i pitanje je što će uopće turska delegacija ponuditi vlasnicima pulskog kluba s obzirom da s “Drosine” tvrde da nitko nije do sada bio zainteresiran za uvid u njihove financije i stanje kluba, a to je nešto što se podrazumijeva prilikom zainteresiranosti za kupnju.


Inače, Koca je zbog svog čina i udaranja suca trajno suspendiran iz turskog nogometa, a Ankaragucu je kažnjen novčano i odigravanjem pet utakmica bez gledatelja. No, Koca je kažnjen još i više s obzirom da je bio jako blizak s turskim predsjednikom Erdoganom jer je zbog čina na stadionu izbačen je iz vodeće turske stranke predsjednika, gdje je u dva mandata bio zastupnik u turskom Parlamentu. Zbog tog napada se suočava s više optužbi, a ako bude osuđen mogao bi dobiti i 13 godina zatvora.




Turski bivši sportski djelatnik i političar, ali i dalje aktivan biznismen, već se neko vrijeme spominje kao zainteresirani kupac istarskog prvoligaša, a sam njegov dolazak u Pulu ukazuje da je itekako zainteresiran da preuzme vlasništvo nad Istrom 1961, koja je u većinskom vlasništvu baskijske grupacije. Nekadašnji predsjednik turskog kluba očito je ozbiljno zagrizao kada je osobno stigao u Pulu.


Čudno u cijeloj priči je to što očito nikome u klubu nije najavio svoj dolazak, jer nitko od odgovornih nije mislio boraviti u Puli. Vlasnik kluba Haritz Kerejeta bio je ovdje tijekom prošlog tjedna, i u svojim istupima za medije istaknuo da interesa za preuzimanje vlasništva nad Istrom 1961 nema, barem ne službenih u pisanom obliku. Izvršni direktor Mikel Evolet Lauzurica također se, nakon susreta s Dinamom, zaputio nazad u Vitoriju, kao i predsjednik Branko Devide Vincenti u Zagreb gdje radi. Stoga dolazak potencijalnog kupca uistinu izaziva upitnike.


Opet, s obzirom da su spomenuti Turci poslovni suradnici s Grupacijom Baskonia-Alaves, pregovori se moguće vode na direktnoj liniji i pri tome se Pula, odnosno ovdašnji dio uprave Istre 1961, izbjegava. Ili je riječ o uistinu najranijoj fazi pregovora pa će se sve uobičajene postupke odraditi bude li turska ponuda zaintrigirala baskijske vlasnike.


Koliko je interes turskog investitora ozbiljan i konkretan teško je procijeniti, pogotovo jer nisu tražili uvid u financijsko stanje pulskog kluba. Definitivno je jasno da Baski pulski klub neće prodati na lijepe oči s obzirom na brojna ulaganja te novac uložen u sanaciju dugova Istre 1961, omladinski pogon i kamp u Balama. Procijenjuje se da je baskijska grupacija do sada u posljednjih šest godina u pulskog prvoligaša uložila između 15 i 20 milijuna eura (preciznije 17-18 milijuna eura), pa je jasno da najmanje taj iznos žele i nazad.