Festival suvremenog plesa i cirkusa

Predstave koje pomiču granice umjetničkog izraza. U Rijeci počinje festival Periskop

Ervin Pavleković

Foto Hannes Buchinger

Foto Hannes Buchinger

Deveto izdanje Periskopa donijet će različite međunarodne i domaće predstave, inovativne radionice i umjetničku rezidenciju. Festival donosi zanimljive radove iz svijeta plesa i cirkusa



RIJEKA – S ciljem pomicanja granica umjetničkog izraza, i istraživanja novih formi pokreta, propitujući ujedno tradicionalne forme, deveto izdanje Periskopa – festivala suvremenog plesa i cirkusa, što će se održati od 22. do 26. listopada, donijet će različite međunarodne i domaće predstave, inovativne radionice i umjetničku rezidenciju.


Eksperimentalni elementi


Festival koji donosi zanimljive i inovativne radove iz svijeta plesa i cirkusa će večeras u 20 sati u HKD-u otvoriti predstava »Sons of Sissy« Simona Mayera i kolektiva Art in Motion iz Austrije, koja kombinira alpsku glazbu i narodne plesove s modernim eksperimentalnim elementima. Predstava se bavi kolektivnim identitetom i stereotipima muškosti na sceni, a obiluje humorom i neočekivanim ritualima, pretvarajući tradiciju u scenski spektakl.


Foto Josip Bolonić


Festivalski program obuhvaća i rezidencijalne projekte, poput rada u nastajanju »Melem« autorice Jelene Vujović iz Srbije, koji će biti predstavljen 22. listopada u 19 sati u Filodrammatici, a istražuje nježnost kroz akrobatske tehnike plesa, kontorcionizma i balansa na rukama, stvarajući spoj plesa i cirkusa. U suradnji s Nacionalnom cirkuskom platformom i Cirkuskom rezidencijalnom mrežom također će se održati rezidencija za cirkuske kritičare.




Riječka autorica s berlinskom adresom, Marta Rak, koja se prošle godine predstavila radom »Aproprijacije: teritorij«, u sklopu Periskopa će, 23. listopada u 21 sat u Exportdrvu, izvesti multimedijski performans »Krabuja: The Mirroring Territory«, koji propituje granice stvarnosti i percepcije kroz kombinaciju fizičkog i digitalnog jezika pokreta.


Publika kao sudionik


Čeka nas i interaktivna predstava »InThisTogether« mađarskog kolektiva One Two Many, koja je na programu 24. listopada u 20 sati, također u Exportdrvu, i koja poziva publiku da postane aktivni sudionik izvedbe kroz jedinstveni eksperiment u kojem se stvara dinamičan odnos povjerenja, rizika i radosti. Istog dana u 18. 30 sati, u Klubu Palach, Ratko Bokić će izvesti predstavu »Projekt 4,28 km/h«, u kojoj dijeli svoje iskustvo putovanja pješice iz Zagreba do mora. Njegova radiofonična izvedba donosi intiman pogled na putovanje i potiče publiku da preispita svoje ciljeve i mogućnosti.


Završetak festivala, 25. listopada u 20 sati u Exportdrvu, donosi intrigantnu izvedbu pod nazivom »ZODIAC – Krug malih životinja«, treći dio trilogije Horror House Project kolektiva Cirkorama, predstavu koja istražuje utjecaj planeta na ljudsku sudbinu kroz natalne karte izvođača i horoskope publike, stvarajući nepredvidiv performans.


Također će, 26. listopada u 20 sati, biti izvedena i predstava »Ismena« D. B. Indoša i Tanje Vrvilo, koja se bavi kritičkim preispitivanjem mita o Antigoni i Ismeni kroz inovativne izvedbene tehnike, zvučne pejzaže te feminističke filozofske reference.


Radionički dio


Tijekom festivala će se održati i brojne radionice, uključujući plesnu radionicu Simona Mayera pod nazivom »Being Moved – The Art of Celebration«, 23. listopada od 17 do 20 sati u Filodrammatici, te masterclass zračnih akrobacija s protutežom, 25. listopada od 10 do 12 sati, koji će voditi Sophie Zoletnik i Lennart Paar iz Budimpešte.