Senj

Kamena fontana na Trgu Cilnica iz 1845. u lošem je stanju, krenuli su radovi na njenoj obnovi

Dorotea Prpić

Počeli radovi na najvećem gradskom renesansno-baroknom trgu



SENJ – Počeli su radovi na obnovi kamene fontane na senjskom Trgu Cilnica koja dominira istoimenim, najvećim senjskim renesansno-baroknim trgom, a koji mnogi Senjani nazivaju i Velika placa. Radi se o klasicističkoj fontani koju je 1845. godine obnovio slavni graditelj prvih modernih cesta u zapadnoj Hrvatskoj Kajetan Knežić, a prije postojeće fontane na Trgu Cilnica stajala je starija fontana, na čijem mjestu su se nalazila dva bunara u kojima se skupljala podzemna voda.


Razna oštećenja


Kako ističe samostalna konzervatorica-restauratorica Maja Reberski, kojoj je sa suradnicima magistrima kiparstva Petrom Ćujo i Adrianom Marok povjeren posao obnove fontane, uvidom u današnje stanje vidljivo je da je fontana u dosta lošem stanju. Postoje različita oštećenja kamena u obliku puknuća, lomova i ljuskanja, a jedan od četiri kamena stupića oko fontane je u potpunosti izgubljen i sačuvana mu je samo baza, dok na dva druga nedostaje cijela gornja polovina. Uz to, nedostaju brojne metalne spojnice i u kamenu se jasno ocrtavaju mjesta gdje su se nalazile, s tim da su pojedine i sačuvane, a nedostajuće će se zamijeniti novima. Uz to, metalne lavlje glave na fontani su premazane neprimjerenom zlatnom bojom, a u njih su ugrađene neprimjerene kupaonske slavine od sjajnog inoksa. Na fontani su sačuvane metalne konstrukcije za odlaganje kanti, a vidljive su brojne rekonstrukcije na kamenom materijalu koje su izvedene na neprimjeren način i bit će uklonjene, s tim da su dijelovi fontane prebojeni i ispisani grafitima.


Od radova restauratorica ističe preliminarnu kvalitetnu analizu kemijskog sastava kamena, mehaničko i kemijsko čišćenje biljnog obraštaja, odvajanje gornjih elemenata fontane poput vaza, nosivih kamena i poklopnice kako bi se dobio uvid u oštećenja unutrašnjosti i otvorio pristup popravku vodovodnih dijelova. Slijedi i pranje kamenih površina vodom pod kontroliranim tlakom, kao i mehaničko i kemijsko čišćenje kamenih površina u nekoliko faza kako bi se uklonile nečistoće i površinske soli. Uklonit će se i prethodne intervencije na fontani, primjerice cementne i betonske zakrpe te grafiti, a konsolidirat će se i pojedine plohe fontane i sva površinska oštećenja, a nedostajući dijelovi će se rekonstruirati.


Širi projekt




Procjena je da će radovi koštati oko 60 tisuća eura. Obnovu financiraju Grad Senj i Ministarstvo kulture RH, a podršku projektu dat će i Vodovod i odvodnja iz Senja koji će obaviti dio radova koji se odnose na vodovod i odvodnju fontane jer danas nisu u funkciji.


Kako saznajemo od savjetnika-koordinatora za kulturu i društvene djelatnosti u senjskoj Gradskoj upravi Mislava Bilovića, fontana na Cilnici obnavlja se u sklopu šireg projekta pod nazivom »Obnova senjskih izljeva vode«. Do sada su obnovljeni javni izljevi na Travici u Senju i na Majoriji na cesti za Vratnik pa je obnova fontane na Cilnici treći izljev koji se obnavlja, a preostali za obnovu su izljevi u Senju na lokacijama Mala vrata, Dvorac te u Parku senjskih književnika, s tim da će se izljev u Parku obnoviti u sklopu aktualnih radova njegova uređenja.