Rasplet

Podignute optužnice u aferi Sortirnica. Oglasio se i Filipović, kaže da optužnica ne prejudicira ničiju krivnju

Marinko Glavan

Slaven Branislav Babic/PIXSELL / Sergej Drechsler

Slaven Branislav Babic/PIXSELL / Sergej Drechsler

"Provedena je kontrola SAFU-a i nisu bile uočene nikakve nepravilnosti i nije bilo penala što se tiče europskih sredstava", kaže Filipović



Godinu i pol nakon uhićenja, u dosad najvećoj aferi riječke gradske vlasti i komunalnih tvrtki, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) podigao je optužnicu protiv Irene Miličević, bivše pročelnice za komunalni sustav Grada Rijeke, bivše direktorice riječkog Komunalnog društva Čistoća Jasne Kukuljan, Eddyja Ropca, savjetnika za kapitalne investicije u riječkom gradskom Odjelu za komunalni sustav i poduzetnika Darka Žagara iz čakovečke tvrtke Žagar.


Preplaćen posao


Optužnicom ih se tereti da su iskoristili svoj položaj kako bi dodijelili posao oko izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi jednom trgovačkom društvu, po uvećanim cijenama. Miličević i Ropac su, prema navodima iz optužnice, zajedno s Jasnom Kukuljan, tadašnjom direktoricom Čistoće, manipulirali postupcima dvaju pozivnih natječaja, kako bi se u privilegirani položaj stavila tvrtka Tehnix koja je bila i odabrana za dobivanje posla izrade projektne dokumentacije za izgradnju sortirnice u Mihačevoj Dragi. Konkretno, koristeći se svojim položajem, prema navodima iz EPPO-a, Miličević i Ropac pokrenuli su dva pozivna natječaja za izradu projektne dokumentacije i izgradnje postrojenja sortirnice i to tako da su oba pozivna natječaja dovela u privilegirani položaj prethodno odabrano društvo Tehnix, pri čemu se fingiralo da je ta tvrtka dala najpovoljniju ponudu, isticao je EPPO.


Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza


Procijenjena vrijednost projekta bila je 3,6 milijuna eura, dok je u sortirnicu na kraju uloženo 4,9 milijuna eura, a bio je sufinanciran sredstvima Kohezijskog fonda EU-a, kojima je pokriveno 85 prihvatljivih troškova, odnosno s više od četiri milijuna eura. Inkriminirane radnje događale su se od travnja 2016. do travnja 2022. godine.




Istraga je, prema priopćenju EPPO-a, pokazala da je optuženo društvo imalo povlašten pristup procesu nabave, te da je neosnovano uvećalo svoje cijene za najmanje tristo tisuća eura. Inače, prema prvobitnim informacijama iz istrage, sumnjalo se da je posao bio preplaćen za čak 500 tisuća eura, u korist tvrtke Tehnix. Kukuljan, Miličević, Ropac i Žagar su, podsjećamo, zbog sumnji u namještanje posla tvrtki Tehnix u vlasništvu u međuvremenu preminulog Đure Horvata, bili uhićeni prije godinu i pol dana, a u pritvoru u zagrebačkom Remetincu proveli su mjesec dana. Horvat, zbog starije životne dobi, nije bio pritvoren, a nedugo nakon izbijanja afere je preminuo. Ostali osumnjičeni bili su pušteni na slobodu mjesec dana kasnije, u svibnju prošle godine.


Dugogodišnja pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević je u trenutku uhićenja već bila u mirovini, a direktorica Čistoće Jasna Kukuljan nakon uhićenja je bila podnijela ostavku, da bi po izlasku iz pritvora u KD-u Čistoća bila zaposlena na radno mjesto rukovoditeljice sektora za razvoj i tehničke poslove. Na to radno mjesto postavio ju je Bojan Jurdana koji je po njezinom uhićenju imenovan v.d. direktorom KD-a Čistoća, da bi u travnju ove godine bio izabran za direktora, nakon provedenog javnog natječaja za to radno mjesto. Jurdana je i prethodno bio direktor Čistoće u koju je prešao iz Energa, od 2012. godine kada je naslijedio dotadašnjeg direktora Zlatka Štoka, do 2016. godine kada je podnio ostavku nakon što je objavljeno da je zaposlenicima Čistoće koji su prešli u tada novoosnovana gradska trgovačka društva Rijeka plus i Poslovni sustavi, isplatio nagrade za višegodišnji rad u Čistoći, iako na to nisu imali pravo, budući da su prešli iz jedne gradske tvrtke u drugu. Isplaćivao im je iznose od 3.000 do 30.000 kuna, s obrazloženjem da je riječ o nagradama za višegodišnji rad u Čistoći i želji da se izbjegne otpor radnika prema prijelazu u drugu tvrtku. Nakon njegove ostavke, za direktoricu KD-a Čistoća izabrana je – Jasna Kukuljan, dotadašnja pomoćnica direktora. Njoj je, pak, do uhićenja pomoćnik bio – Bojan Jurdana.


Ilustracija arhiva NL

Arhiva NL


Poništen natječaj


Sporna sortirnica u Mihačevoj Dragi, izgrađena prije tri godine, s radom bi trebala započeti tijekom idućeg mjeseca, nakon što je putem ponovljenog javnog natječaja za tvrtku koja će njome upravljati odabrana KD Čistoća, s ponudom gotovo 25 posto višom od procijenjenog iznosa koji bi Grad Rijeka trebao isplatiti tvrtki koja će upravljati sortirnicom, u idućih pet godina.


Na oba natječaja Čistoća je za petogodišnje upravljanje tražila iznos od dva milijuna i 146 tisuća eura, dok je procjena Grada bila da će budućem upravitelju za pet godina morati isplatiti milijun i 723 tisuće eura, kako bi mu osigurao pozitivno poslovanje jer je bilo procijenjeno da će troškovi poslovanja sortirnice premašivati ukupne prihode u tih pet godina za 665 tisuća eura. Prvi natječaj je bio poništen, i to zbog toga što je Grad vlastito komunalno društvo ocijenio nesposobnim za upravljanje sortirnicom, nakon što je pregledom ponude utvrđeno da dostavljene reference kojima se dokazuje potrebno iskustvo za izvršenje ugovora i podaci o obrazovnim kvalifikacijama stručnjaka koji je nominiran za izvršenje predmeta nabave, ne udovoljavaju propisanim uvjetima. Čistoća je, na ponovljenom natječaju, unatoč ponudi koja je ponovo bila za četvrtinu viša od procijenjene vrijednosti, odabrana za upravljanje sortirnicom, krajem travnja ove godine.


Filipović: Podizanje optužnice ne prejudicira krivnju


O optužnici u aferi Sortirnica pitali smo riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića koji kaže da je podnošenje optužnice od strane europskog javnog tužitelja jedan od pravnih koraka u ovom postupku i »ne prejudicira krivnju optuženih«.


Arhiva NL


– Vidjet ćemo u daljnjem postupku koji su argumenti tužiteljstva, a koji obrane. Ono što mogu reći je da je na tom projektu provedena kontrola Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, nisu bile uočene nikakve nepravilnosti i nije bilo penala što se tiče europskih sredstava.


Podsjetit ću, sortirnica u Mihačevoj Dragi u Rijeci je prva sortirnica u Hrvatskoj i planirano je da s radom započne krajem ove godine. Njome će upravljati KD Čistoća d.o.o. koja je, po provedenom postupku javne nabave, odabrana kao upravitelj na period od pet godina. U smislu unaprjeđenja sustava gospodarenja otpadom sortirnica je jedan od važnih segmenata jer će zajedno s uvedenim načinom individualnog prikupljanja otpada značajno izmijeniti i unaprijediti način gospodarenja otpadom, omogućiti veću iskoristivost i vrijednost odvojeno prikupljenih sirovina iz otpada, odnosno omogućit će postizanje veće stope recikliranja komunalnog otpada, što je jedan od glavnih ciljeva učinkovitog gospodarenja otpadom, odgovorio je Filipović.