Rat na Bliskom istoku

Hakiranje ili čin zviždača? Procurili dokumenti o izraelskom planu osvete Iranu, evo što sve u njima piše

Portal Novilist.hr

Foto Reuters / iStock

Foto Reuters / iStock

Američki istražitelji pokušavaju saznati kako su izrazito povjerljivi obavještajni dokumenti procurili online



Američki predsjednik Joe Biden “duboko je zabrinut” zbog objave američkih obavještajnih informacija o izraelskom planu odmazde protiv Irana. U subotu, američki mediji izvijestili su da američka vlada istražuje potencijalno curenje obavještajnih podataka.


Američki istražitelji pokušavaju saznati kako su izrazito povjerljivi obavještajni dokumenti procurili online.


Dokumenti, koji su se pojavili u petak na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka, sadrže navodnu američku procjenu izraelskih planova da napadne Iran.


Biden zabrinut




I dalje nije moguće reći radi li se o podacima koji su procurili ili koji su hakirani. Trenutno nema naznaka da će doći do daljnjeg dijeljenja dokumenata ovog tipa, pišu mediji.


Predsjednik je i “dalje duboko zabrinut zbog bilo kakvog curenja povjerljivih informacija u javnu domenu, smatra da se to nije trebalo dogoditi i da je neprihvatljivo kad se dogodi”, kazao je Kirby.


BBC piše kako se u dokumentima koji su procurili online spominju dva sustava balističkih projektila lansiranih iz zraka – Golden Horizon i Rocks. Rocks je raketni sustav dugog dometa koji je napravila izraelska tvrtka Rafael i dizajniran za gađanje različitih ciljeva iznad i ispod zemlje. Golden Horizon se, pak, vjerojatno odnosi na raketni sustav Blue Sparrow s dometom od oko 2000 kilometara.


Ne spominju se ciljevi


Iz toga proizlazi teza kako izraelske zračne snage vjerojatno planiraju izvesti sličnu, ali znatno proširenu verziju napada na iranske radarske sustave kakvu su već izveli u travnju. Lansiranjem ovog oružja s velikog dometa i daleko od iranskih granica izbjegla bi se potreba da izraelski ratni zrakoplovi nadlijeću određene zemlje u regiji poput Jordana.


Dokumenti također izvješćuju da nema znakova bilo kakvih priprema Izraela da aktivira svoj sustav nuklearnog odvraćanja.


U dokumentima se, međutim, ne spominju ciljevi koje Izrael namjerava gađati u Iranu, niti kada će se to dogoditi. SAD su, podsjetimo, višekratno već iskazali svoje protivljenje gađanju iranskih nuklearnih istraživačkih objekata ili njegovih naftnih postrojenja.


To znači da bi se na meti mogle naći vojne baze Iranske revolucionarne garde i njoj pridružene milicije Basij, koje se smatra okosnicama Islamske republike.


Mnogi su već očekivali da će Izrael ranije odgovoriti napadom. Odgoda je vjerojatno posljedica zabrinutosti američkih saveznika mogućom eskalacijom neposredno pred predsjedničke izbore u SAD-u.


BBC piše kako je dokumente vjerojatno “leakao” netko tko želi poremetiti izraelske planove, ali ne isključuju niti mogućnost neprijateljskog hakiranja.